Secretele regelui muzicii românești de pahar, Gică Petrescu: o viață între „Dă-i cu șprițul pân` la ziuă” și „Uite așa aș vrea să mor”

ACTUALITATE
Secretele regelui muzicii românești de pahar, Gică Petrescu: o viață între „Dă-i cu șprițul pân` la ziuă” și „Uite așa aș vrea să mor”
06 iul. 2022 | 14:22

Gică Petrescu este cunoscut în toată România. Indiferent de muzica pe care o asculți în intimitate, este absolut imposibil să nu fi auzit, măcar din întâmplare, de regele muzicii românești de pahar.

În ciuda faptului că absolut toată lumea știe cine a fost Gică Petrescu și cu ce s-a ocupat acesta, puțini sunt cei care știu adevărata poveste de viață a maestrului, cu suișuri și coborâșuri, dar și cu un sfârșit nedemn pentru un artist de talia sa.

gica-petrescu-tinerete-poveste-moarte

Gică Petrescu 

Gică Petrescu, unul dintre cei mai iubiți interpreți din România

Gică Petrescu n-a stat degeaba, toată viața lui – ba dimporivă: i-a plăcut traiul și a cântat despre asta, bucurând generații întregi de români petrecăreți. Fie că vorbim despre melodii vesele, lăurești, perfecte pentru a mai turna „un păhărel”, ori despre romanțe menite să sensibilizeze inimile cele mai împietrite, artistul a reușit să se remarce prin ușurința cu care transforma muzica de petrecere în fenomen cult, care va dăinui în memoria colectivă a românilor mulți ani, de-acum încolo.

Printre cele mai cunoscute melodii ale sale se numără: „Du-mă acasă, măi tramvai”, „Zi una mai săltăreață”, „Căsuța noastră”, „Uite-așa aș vrea să mor”, „Dă-i cu șprițul pân` la ziuă”, „Mi te-ai lipit de suflet”, Costică, Costică”, „Bucureștiul mei iubit” sau „Fetițe dulci ca-n București”.

De-a lungul timpului, artistul a cântat alături de nume importante din România, printre care, la un moment dat, chiar și cu regretata Stela Popescu.

„De când mă ştiu pe lume, Gică a fost «Maestrul». Era o celebritate, de la 20 de ani! Marele cântăreţ a fost şi un excelent artist de revistă… Am jucat alături de el pe scenă în numeroase spectacole şi turnee. Din scenă nu ieşea cu paşi normali, călca sacadat; publicul prindea mişcarea şi aplauda în ritmul paşilor săi. Cânta multe cântece de pahar, dar în viaţă era foarte cumpătat. Nu a agreat niciodată viaţa dezordonată a boemei interbelice. Soţul meu, Puisor Maximilian, i-a scris multe texte. Din clipa în care i se încredinţa o piesă, Gică nu mai avea linişte! Ne suna în fiecare dimineaţă, pentru ca totul să iasă perfect”, spunea Stela Popescu, conform teatrultanase.ro.

gica-petrescu-stela-popescu

Gică Petrescu și Stela Popescu

Gică Petrescu, un artist complet, cum rar întâlnești, Povestea sa, de la începuturi: „nu semăna cu nimeni”

Stela Popescu nu este singura care l-a apreciat pe marele Gică, „Nu semăna cu nimeni. Era Gică şi atât! Cel mai «cântăreţ» din câţi a avut România vreodată”, spunea actorul Horia Şerbănescu, într-unul dintre interviuri. „Gică este unic în felul lui. În primul rând, a cântat de toate: de la operetă, muzică populară, revistă, muzică uşoară, muzică de petrecere. A avut un repertoriu extrem de vast şi o carieră foarte lungă. Nu ştiu dacă l-a egalat cineva. Toată lumea se întreba cum de a rezistat atât. Avea secretele lui: era foarte riguros şi nu a făcut niciodată excese. Nu a fumat şi nu a băut. Deşi cânta mai bine ca oricine muzică de pahar – are 40-50 de cîntece despre pahar! –, eu nu l-am văzut niciodată ameţit“, completa Viorel Cosma, muzicolog.

El a înregistrat, de-a lungul timpului, mai bine de 1.500 de melodii, lăutărești sau nu și a colaborat, în egală măsură, cu lumea teatrului.

În concluzie, conform oamenilor care l-au cunoscut, Gică Petrescu nu a copiat pe nimeni, dar nici nu poate fi copiat, la rândul său, de altcineva, unicitatea fiindu-i una dintre principalele caracteristici.

gica-petrescu

Gică Petrescu

A știut de tânăr că muzica este calea pe care vrea să o urmeze

Gică Petrescu s-a născut în 1915, la București, și a debutat încă din perioada liceului într-o trupă de muzică ușoară, ca mai apoi să performeze la Pucioasa, făcând constant naveta.

Imediat după aceea, a cântat într-un restaurant din imediata apropiere a Gării de Nord, unde o puteai vedea, de asemenea, și pe Maria Tănase.

Totuși, cei mai mulți ani din viață și i-a petrecut susținând concerte la localul „Princiar”, unde a fost remarcat de compozitorul Teodor Rogalski, cel care i-a propus să înregistreze o melodie la radio, pentru a înțelege dacă Gică Petrescu are, sau nu, o voce bună pentru radiodifuziune.

În mod evident, întâlnirea celor doi a fost un real succes, de vreme ce, la scurt timp, artistul a început să dea concerte în aer liber, împreună cu orchestrele „Dinu Șerbănescu” și „Radu Ghinda”. Cu acestea a cântat inclusiv la cazinoul din Sinaia.

Gică Petrescu, copleșit de moartea soției sale – începutul sfârșitului

Gică Petrescu se însura, în 1955, cu scriitoarea și poeta Cezarina Moldoveanu, cea care avea să-i devină „stâlp” în carieră, contribuind enorm la succesul ulterior pe care avea să-l aibă artistul.

Se spune că s-au înțeles de minune, totuși aveau și un of pe suflet, faptul că n-au putut niciodată să aibă copii, cu toate că și i-au dorit extrem de mult.

S-au iubit timp de 34 de ani, până când Moldoveanu a decedat, în 1989.

Acela a fost momentul în care artistul a decis să se retragă în singurătate, fiind compleșit de dor și durere. Gigă Petrescu nu a mai revenit niciodată pe scenă, nu în mod oficial, cu toate că a participat, de atunci, la câteva emisiuni pe care le-a transformat în nostalgie pură.

gica-petrescu-cezarina-moldoveanu

Gică Petrescu și soția sa, Cezarina Moldoveanu

A murit în 2006, în micul său apartament din București, anumite surse susținând că moartea i-ar fi fost nedemnă și nu neaparat potrivită pentru un om care a bucurat România, mai bine de 70 de ani.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele