26 mart. 2022 | 00:07

Secretele din spatele imperiului de sateliți Starlink: despre cum a cucerit Elon Musk Spațiul, peste noapte

ACTUALITATE
Secretele din spatele imperiului de sateliți Starlink: despre cum a cucerit Elon Musk Spațiul, peste noapte

Miliardarul Elon Musk este cunoscut în plan global ca fiind unul dintre cei mai puternici și potenți financiar oameni de pe Glob, fondator ai giganților Tesla și SpaceX. Însă performanțele magnatului asupra Spațiului cosmic nu se rezumă la SpaceX, ci la dezvoltarea unui veritabil imperiu, aproape peste noapte.

Nu știu câți dintre noi au auzit de uriașa rețea de sateliți ai Starlink, deci ai lui Elon Musk, însă la această oră ea cuprinde aproximativ 2.000 de dispozitive care gravitează în jurul Pământului.

Starlink este considerat a fi „next level-ul” internetului din prezent

Deși promisiunea lui Musk de a revoluționa internetul și de a oferi acces la internet oamenilor din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii pare să fi apărut peste noapte, povestea are substraturi adânci și denotă, încă o dată, că managementul și inspirația sunt cheia succesului în domenii de activitate unde niciun alt om n-a mai pășit vreodată.

După ani de dezvoltare în cadrul SpaceX – și după ce și-a asigurat aproape 885,5 milioane de dolari în fonduri de granturi de la Comisia Federală de Comunicații la sfârșitul anului 2020, Starlink a început să își accelereze ritmul de dezvoltare în anul 2021. În ianuarie, după trei ani de lansări de succes, proiectul a depășit 1.000 de sateliți livrați pe orbită. La un an de zile distanță și zeci de lansări de succes mai târziu, Starlink se mândrește cu peste 2.000 de sateliți funcționali care orbitează în Spațiu.

În februarie anul trecut, compania lui Elon Musk a dezvăluit că gigantul său Starlink deservește deja peste 10.000 de clienți prin serviciile pe care le oferă. Acum, după ce a extins precomenzile către și mai mulți clienți potențiali , a lansat o antenă satelit de a doua generație și a explorat posibilitatea de a oferi Wi-Fi în timpul zborului pentru aeronavele de pasageri.

Musk spune că Starlink a livrat clienților peste 100.000 de terminale de internet prin satelit, in 14 tari de pe Glob. E foarte important de menționat faptul că această listă include Ucraina, unde Musk a declarat în februarie că mai multe terminale de internet prin satelit erau pe drum, în contextul invaziei armatei ruse, care a avut loc pe 24 februarie.

În urma unui apel lansat pe Twitter de către vicepremierul ucrainean Fedorov, directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a răspuns spunând „Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale pe drum”. Terminalele sunt antene parabolice care sunt folosite pentru a comunica cu constelația de sateliți pe orbită joasă a Starlink. Apoi, Fedorov a postat pe Twitter o fotografie a unui camion militar plin cu aceste terminale, spunând „Starlink – aici. Mulțumesc, @elonmusk”.

Controverse legate de Starlink. Ce stârnește îngrijorări

Ca orice alt gigant tehnologic de pe planetă, nici compania revoluționară a lui Elon Musk nu e ferită de controverse și diferite suspiciuni, venite atât din rândul oamenilor obișnuiți, cât și din cel al comunității științifice.

De exemplu, membrii comunității științifice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul sateliților Starlink pe orbită terestră joasă asupra vizibilității cerului nocturn.

Între timp, concurenții de internet prin satelit, inclusiv Viasat, HughesNet și Project Kuiper de la Amazon, depun eforturi pentru a opri Starlink din evoluția spectaculoasă pe care o are în ultimele zeci de luni, conform unor experți de pe piață. De asemenea, evoluția Starlink ar fi avut și un rol motivațional pentru concurență, ale cărei eforturi s-ar fi intensificat, în încercarea de a ține pasul cu gigantul lui Elon Musk.

„Starlink este ideal pentru zonele globului unde conectivitatea a fost de obicei o provocare”, se arată pe site-ul web Starlink. „Nelimitat de infrastructura tradițională la sol, Starlink poate furniza internet de bandă largă de mare viteză în locații în care accesul nu a fost de încredere sau complet indisponibil”, mai spun oamenii lui Musk.

În principiu, dacă semnalul e disponibil pentru o anumită zonă unde te poți afla, tot ce trebuie să faci pentru a realiza conexiunea este să configurezi o antenă satelit mică pentru a primi semnalul și a transmite lățimea de bandă către router. Compania oferă o serie de opțiuni de montare pentru acoperișuri, curți și exteriorul casei tale. Există chiar și o aplicație Starlink pentru Android și iOS care utilizează realitatea augmentată pentru a ajuta clienții să aleagă cea mai bună locație și poziție pentru receptorii lor.

Serviciul Starlink este disponibil doar în anumite regiuni din SUA, Canada și străinătate în acest moment, dar serviciul se laudă acum cu peste 100.000 de terminale prin satelit livrate clienților , iar harta de acoperire va continua să crească pe măsură ce mai mulți sateliți își vor face drum în constelație. În cele din urmă, Starlink speră să acopere întreaga planetă cu un semnal Wi-Fi utilizabil, de mare viteză.

Cât de eficient, este, de fapt, internetul propus de Musk?

Ai fi surprins să aflii despre performanțele unui serviciu atât de … tânăr! Datele realizate din măsurătorile oficiale arată că Starlink a oferit anul trecut viteze de descărcare de peste 100 Mbps în 15 țări diferite, cu viteze medii în T4 care au fost mai mari decât T3. În SUA, Starlink a oferit viteze medii de descărcare de aproximativ 105 Mbps și viteze medii de încărcare de aproximativ 12 Mbps, ceea ce este de aproximativ cinci sau șase ori mai bună decât mediile rivalilor prin satelit Viasat și HughesNet.

„Utilizatorii se pot aștepta să vadă că vitezele de date variază de la 50 la 150 de megabiți pe secundă și latența de la 20 la 40 de milisecunde în majoritatea locațiilor în următoarele câteva luni”, spun reprezentanții gigantului.

Totuși, aceștia atrag atenția și asupra potențialului de apariție a unor perioade scurte de lipsă de conectivitate. „Pe măsură ce lansăm mai mulți sateliți, instalăm mai multe stații terestre și îmbunătățim software-ul nostru de rețea … viteza datelor, latența și timpul de funcționare se vor îmbunătăți semnificativ”, noteză aceștia.

În acest scop, Musk a scris pe Twitter în februarie anul trecut că se aștepta ca serviciul să își dubleze vitezele maxime la 300 Mbps până la sfârșitul anului 2021. Acum, în 2022, afirmații ca acestea sunt greu de evaluat, deoarece vitezele vor varia în funcție de timp și locație, cred specialiștii.

Și, în cele din urmă, să vorbim despre costuri. Costul serviciului este facturat în SUA la 99 de dolari pe lună, plus taxe și impozite, plus o plată inițială de 499 de dolari pentru antena de satelit montabilă și routerul pe care va trebui să le instalați acasă.