11 aug. 2022 | 10:58

Se umplu de bani profesorii care dau meditații sau ANAF „le înflorește”: ceva e cusut cu ață albă

ACTUALITATE
Se umplu de bani profesorii care dau meditații sau ANAF

Știm cu toții faptul că, atunci când părinții își doresc rezultate școlare mai bune de la copiii lor, apelează la meditații.

Meditațiile, de la un profesor la altul, de la un oraș la altul și, desigur, în funcție de nivelul pentru care care se realizează pregătirea, costă mai mult sau mai puțin. Cert este că nu toți profesorii își declară veniturile către Fisc, așa cum prevede legislația și nu își achită, în consecință, obligațiile, prejudiciind astfel bugetul public.

“Nu de acest an este obligativitatea oricărei persoane, indiferent de profesie, de a depune declarația de venit. A fost dintotdeauna această obligație. Nu am spus niciodată că fac controale la profesorii care dau meditații și nici nu am făcut controale la profesorii care fac meditații. În schimb, sunt profesori care, așa cum am încercat noi să facem o campanie de informare și educare, pentru că de fapt asta fost, un proiect pe fonduri europene care a început la sfârșitul anului 2020 și s-a terminat în mai 2022, pentru mai multe profesii, nu doar profesori, dar au fost situații în care într-adevăr acest gen de persoane profesori care dau meditații și s-au autorizat (n. red prin înființare de PFA)”, spunea, de curând, șeful Fiscului, Lucian Heiuș.

Mai aflăm de la șeful ANAF faptul că din meditații se poate câștiga extrem de bine. Oficialul spune că undeva în vestul țării, posibil Arad, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit.

Ceva e cusut cu ață albă, să facem un calcul

Cele declarate de șeful Fiscului sunt privite cu o oarecare suspiciune de cei din Educație, care acuză că ar fi ceva cusut cu ață albă în privința sumelor acestora atât de mari declarate de acești profesori.

„Să facem un calcul simplu: 60.000 de euro, împărţit la 365 de zile, revine cam 160 de euro pe zi, adică 700-800 de lei. Dacă o meditaţie este undeva la 80-100 de lei, asta ar însemna că acel profesor ar trebui să dea cel puţin cinci ore de meditaţii pe zi. Cred că este o ştire falsă, o făcătură din partea ANAF-ului. Aceste sume sunt inventate sau cineva a declarat greşit. Poate 60.000 de lei. Nu cred să existe vreun profesor care să fi câştigat într-un an 60.000 de euro din meditaţii”, explică Dragoş Neacşu, directorul de comunicare al Federaţiei Sindicale din Educaţie „Spiru Haret”.