Sorin Oprescu a fost eliberat pe cauțiune și poate rămâne în Grecia, a stabilit instanța
Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, află marți, 31 mai, dacă va fi extrădat în România. Medicul stă deja de 10 zile în închisoarea de maximă siguranță Korydallos din capitala Atena, unde a fost dus după ce a fost prins de autoritățile elene. Fostul primar al Capitalei a ajuns în această dimineață la instanța din Grecia, în fața magistraților.
Ce se întâmplă cu Sorin Oprescu
UPDATE 13:55 – Sorin Oprescu va fi eliberat pe cauțiune și poate rămâne în Grecia până la extrădare, au stabilit magistrații din Atena. Fostul edil a fost condamnat definitiv pe 13 mai la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. El a fost prins în Grecia, iar instanța a decis că poate fi eliberat pe cauțiune, stabilind suma la 5.000 de euro.
De asemenea, Sorin Oprescu va trebui să se prezinte în fiecare lună la Poliție, în datele de 5 și 16, pentru un control judiciar.
Curtea de Apel de la Atena a judecat solicitarea lui Oprescu într-o ședință de luni care a durat aproximativ șase ore, iar judecătorii au decis amânarea pronunțării deciziei pentru marți.
Condamnat la 10 ani de închisoare cu executare și dat în urmărire internațională, Sorin Oprescu a fost capturat la Atena, în data de 17 mai. Pe numele său fusese emis mandat de arestare. Fostul primar ar fi fost prins în regiunea Glyfada, o zonă de lux din sudul Atenei, unde ar locui cei mai bogați greci.
Fostul edil al Capitalei ar putea fi extrădat în România
După șase ore în fața magistraților eleni, Sorin Oprescu a obținut un nou termen de judecată. Acesta ar putea afla chiar marți, 31 mai, dacă scapă de arestul preventiv din Grecia. Tot mâine se reia procesul privind extrădarea condamnatului, care rămâne în arest până la o decizie a judecătorilor.
Șase ore au durat audierile în procesul lui Sorin Oprescu. Avocații săi au încercat să le explice magistraților eleni că fostul primar general al Capitalei ar fi avut un proces nedrept în România, urmat de o condamnare foarte mare și nejustificată.
Ce susțin avocații săi
Printre argumentele aduse de apărarea politicianului s-a numărat și faptul că la Curtea de Apel București, unde s-a dat sentința definitivă, unul dintre cei trei judecători (care a înclinat balanța în această condamnare) nu ar fi audiat martorii și nu ar fi analizat probe cheie în acest dosar, dând o sentință „în orb”.
La procesul din Grecia a vorbit şi Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR. Acesta le-a povestit magistraților greci despre decizia Curții din 2017 privind denunțarea protocoalelor dintre SRI şi procurori, prin care se făceau interceptările în dosare, Sorin Oprescu fiind şi el interceptat cu tehnica SRI în acest dosar.
Acuzații pentru care a fost condamnat
Poliția Română l-a dat în urmărire generală pe Sorin Oprescu în 13 mai, după ce fostul edil al Capitalei nu a fost găsit la domiciliu. Acesta fusese căutat de oamenii legii după ce CAB București l-a condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, printr-o sentință definitivă.
Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită, constituire de grup infracțional organizat, corupție și spălare de bani, fapte pentru care a primit ani grei de pușcărie. Potrivit presei elene, românul își crease propria „ascunzătoare” în suburbiile de sud ale Atenei. Oprescu ar fi părăsit România în 25 aprilie, prin Vama Giurgiu. De menționat că nu avea interdicție de a ieși din țară.