06 aug. 2022 | 12:41

Se recalculează pensiile românilor: cu cât ar crește acestea de la 1 ianuarie 2023

ACTUALITATE
Se recalculează pensiile românilor: cu cât ar crește acestea de la 1 ianuarie 2023

Pensiile românilor ar putea crește începând cu data de 1 ianuarie 2023. Află care va fi pensia minimă, dar și care este procentul de majorare a punctului de pensie.

Legea pensiilor va cunoaște o modificare, iar Guvernul propune o majorare a acestora începând cu data de 1 ianuarie 2023. În decursul acestui an, pensionarii au beneficiat de o majorare a punctului de pensie cu 10 puncte procentuale.

Pensiile românilor ar urma să fie recalculate, iar la sfârșitul acestui an legea ar trebui să fie pregătită de a intra în vigoare după cum a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi. Acesta a afirmat că resursele bugetare sunt esențiale în cazul acestei inegalități din sistem, pentru că nu crede că „cineva se gândea să rezolve inechitățile prin tăierea din banii celor care au pensii mai mari și să dea la ceilalți”.

În prezent, România numără peste cinci milioane de pensionari, iar mulți dintre aceștia au o pensie care îi aduce la limita subzistenței. Pensia medie din România este de 1.600 de lei lunar, iar mai bine de 25% dintre pensionari au o pensie de aproximativ 1.000 de lei lunar.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu.

Pensiile românilor ar putea cunoaște o majorare

În acest an, pensionarii au cunoscut o majorare cu 10 procente a punctului de pensie, astfel că acesta a crescut de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, astfel că pensia minimă a fost majorată cu 25%. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, pensia ar urma a fi majorată cu 10%.

„În paralel, noi continuăm să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită. Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşti de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a declarat Marius Budăi, potrivit Antena 3.