25 iul. 2022 | 09:05

Pensiile a cinci milioane de români, sub reflector: toți pensionarii sunt vizați de schimbări, decizia vine la Bruxelles

ACTUALITATE
Pensiile a cinci milioane de români, sub reflector: toți pensionarii sunt vizați de schimbări, decizia vine la Bruxelles

Conform angajamentelor făcute de autoritățile române prin PNRR, în România ar trebui să dispară inechitățile din sistemul național de pensii. Realitatea este însă una semnificativ mai complicată, iar lămuririle pe marginea subiectului au venit de la ministrul Muncii.

Reforma pensiilor este un subiect foarte arzător, atât pentru cei aproximativ cinci milioane de pensionari pe care îi are România în prezent, cât și pentru cei care urmează să intre în sistem în viitor. Din păcate, fiecare astfel de ambiție din ultimii 30 de ani s-a împotmolit din mai multe motive. Cel mai probabil, asta se va întâmpla și acum, dar măcar ministrul Muncii este cât se poate de transparent pe marginea subiectului. ”Avem nevoie de un cadru legislativ şi că lucrează acum cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă din PNRR”, a insistat oficialul când a fost întrebat de progresul legat de reforma pensiilor.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor: dosarele sunt ”luate filă cu filă”

În contextul în care există un angajament cât se poate de serios în fața Bruxelles-ului pentru remedierea inechităților din domeniul pensiilor din România, care ar trebui să se materializeze până la finele acestui an, te-ai aștepta că lucrurile să progreseze destul de repede. În realitate, ministrul Muncii pare să lucreze intens la o listă de motive pentru care acest lucru nu se va întâmpla.

„Eu cred că ar trebui să închidem discuţiile cu Comisia Europeană pentru ceea ce unii au crezut că pot condamna românii la sărăcie până în 2070. (..) Pentru că este o utopie să crezi că poţi introduce toate pensiile din România într-un procent de 9,4 şi să rezolvi inechităţile din sistem”, a explicat ministrul muncii, într-o intervenție la România TV. ”Pentru rezolvarea inechităţilor, au nevoie de un cadru legislativ, îl avem, din legea 127, şi lucrează acum cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă cuprins în PNRR”, a adăugat oficialul.

Nu în ultimul rând, problema pensiilor nu se va rezolva pentru că nu există bani. ”Ai nevoie de sursa bugetară pentru a rezolva inechitățile din sistem, pentru ca eu nu cred ca cineva (..) se gândea să rezolve inechităţile prin tăierea celor care au bani mai mulţi şi să dea la ceilalţi. Eu nu cred că se poate aşa, trebuie aliniate şi avem nevoie de un impact bugetar”, a mai spus ministrul Muncii.

”Însă, în paralel, noi continuăm preluarea şi din cele aproximativ 5 milioane de dosare, le trecem pe toate, le luăm filă cu filă, le separăm, perioadă contributivă, necontributivă, sporuri cu caracter permanent, sporuri fără caracter nepermanent, sume de bani care au fost luate sau au făcut parte din baza de calcul şi mă refer aici la cunoscutul acord global, pentru că, atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială şi vom avea acceaşi formulă sau o nouă formulă, să putem practic să intrăm în acţiune”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele