17 iun. 2022 | 18:01

Se prevede un nou război? Polonia ar fi pus ochii pe teritoriile din Vestul Ucrainei. Lukașenko: „O evoluție periculoasă”

ULTIMA ORĂ
Se prevede un nou război? Polonia ar fi pus ochii pe teritoriile din Vestul Ucrainei. Lukașenko: „O evoluție periculoasă”

Lukașenko a declarat că Polonia a dorit Ucraina de Vest și a afirmat că nu poate permite ca polonezii să înconjoare Belarusul, calificând acest lucru drept o „evoluție periculoasă”.

Polonia, acuzată de Belaurs că vrea teritoriile Ucrainei de Vest

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a acuzat Polonia că a pus ochii pe teritoriul ucrainean și a declarat că Minskul va trebui „să reacționeze” la acest lucru. În fața angajaților companiei Belshina din Bobruisk,

Lukașenko a declarat că Polonia a dorit vestul Ucrainei și a afirmat că nu pot lăsa polonezii să încercuiască Belarusul, calificând-o drept o „evoluție periculoasă”, relatează Belta.

Potrivit președintelui belarus, SUA continuă să sprijine Polonia cu finanțare, arme și desfășurarea de forțe armate.

Lukașenko a precizat că a spus cândva că ucrainenii vor căuta ajutor din partea Rusiei și a Belarusului pentru a-și menține integritatea, pentru a se asigura că „nimeni nu le va tăia teritoriul”, conform raportului Belta.

În remarcile sale, el a afirmat că forțele din Belarus trebuie să fie în alertă atât în vest, cât și în est. Alexandr Lukașenko a declarat că guvernul său a desfășurat zece divizii la graniță pentru a sprijini gărzile de frontieră în scopul de a opri pe oricine încearcă să intre în Belarus și a subliniat că „au existat planuri în acest sens”.

Belarus ar putea fi nevoit să lupte pentru vestul Ucrainei

Lukașenko, la 10 iunie, a subliniat că Belarus ar putea fi nevoit să lupte pentru Ucraina de Vest ca „să nu fie tăiată de Occident”, a relatat Zerkalo. El a subliniat că Occidentul nu a renunțat la obiectivul de a alinia frontul „astfel încât să treacă de la Smolensk-Pskov, Smolensk-Bryansk-Kursk și de acolo la Rostov”.

Lukașenko a subliniat că Belarus continuă să se confrunte cu presiuni, inclusiv din motive geopolitice. Potrivit acestuia, Occidentul poate veni din „Ucraina de Vest sau din altă parte”. El a insistat asupra faptului că „procese teribile” continuă să aibă loc în întreaga lume.

La începutul lunii mai, șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, Viktor Gulevici, a afirmat că SUA și aliații săi au construit o prezență militară în apropierea graniței cu Belarus, a relatat Belta.

Potrivit lui Viktor Gulevich, forțele s-au mai mult decât dublat în ultimele șase luni. El a subliniat că forțe care transportă rachete de croazieră au fost desfășurate în Marea Mediterană și în Marea Baltică.

El a spus că aceste activități demonstrează o „amenințare în creștere” la adresa Belarusului.