Se întâmplă cu salariile românilor, peste noapte: cât de mari ar trebui să fie creșterile, fără taxe
În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile de la București au detaliat particularitățile din spatele programului Sprijin pentru România, un set de măsuri menite să întindă o mână de ajutor românilor grav afectați de scumpirile la energie, carburant și alimente.
Printre măsurile cu pricina, se numără și un mecanism dedicat creșterii salariilor, inclusiv în mediul privat. Detaliile din spatele acelui sistem au fost explicate de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. La bază, referințele sunt pentru salariul minim pe economie, de care depinde traiul a aproximativ 1,5 milioane de români, dar pot beneficia și cei cu salarii mai mari de acest beneficiu.
Creșterea salariului cu 200 de lei, adoptată în România
Pe parcursul zilei de ieri, ministrul Finanțelor a insistat pe o măsură pentru creșterea voluntară a salariului minim sau creșterea cu 200 de lei peste nivelul salariului minim, scutită de taxe. Mențiunile au fost făcute în contextul puseului inflaționist și vin în beneficiul angajaților din mediul privat, dar efectele se vor resimți pentru toată masa salarială, la nivelul economiei.
„Se vorbea foarte mult de scăderea puterii de cumpărare. Există o consecinţă a inflaţiei: afectarea puterii de cumpărare. În ceea ce înseamnă zona privată, am venit chiar săptămâna aceasta, cred că o să fie şi în transparenţă publică – acea măsură pe care am promovat-o prin programul Sprijin pentru România: creşterea voluntară a salariului minim sau creşterea cu 200 de lei peste nivelul salariului minim, scutită de taxe, o măsură care a fost discutată cu mediul de afaceri, o măsură care va veni în beneficiul angajaţilor din mediul privat şi care va avea un efect pe toată masa salarială la nivelul economiei, evident, în contextul în care vom introduce capital în economie şi vom continua cu celelalte măsuri de sprijin al companiilor pentru menţinerea business-urilor şi menţinerea locurilor de muncă”, a explicat Câciu.
Ministrul a profitat de ocazie pentru a explica faptul că măsurile din Sprijin pentru România vor stimula și investițiile private, în proporție de peste 60%, prezentând și sumele care ar urma să fie alocate în acest sens.