19 apr. 2022 | 14:50

Cresc salariile, însă nu pentru toată lumea: cine sunt angajații care acuză faptul că sunt discriminați

ACTUALITATE
Cresc salariile, însă nu pentru toată lumea: cine sunt angajații care acuză faptul că sunt discriminați

Sindicaliștii industriei alimentare se declară nemulțumiți de impunerea salariului minim în agricultură, în condițiile sub care se prezintă legea în prezent. Motivul? Aceștia susțin faptul că numeroși angajați sunt discriminați și nu vor beneficia de majorarea salarială promisă de Executiv, din cauza anumitor prevederi ce ar trebui modificate sau chiar eliminate din actul normativ respectiv.

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta – atrage atenția asupra faptului că impunerea salariului minim în agricultură, la nivelul întregii țări, discriminează aproximativ 10.000 de muncitori.

Cine sunt angajații care nu vor primi bani în plus la salariu

Este vorba, conform sursei citate, despre muncitorii din producţia de sucuri, ape şi bere, precum şi din piscicultură.

„Impunerea unui salariu minim garantat în industria alimentară şi agricultură a fost una dintre măsurile solicitate de sindicatele și patronatele din cele două sectoare. În forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajaților din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe și legume, bere, precum și angajaților din domeniul pisciculturii, deoarece aceștia nu vor beneficia de prevederile legii. Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în industria alimentară și agricultură, au fost excluși de la prevederile viitoarei legi”, a transmis Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta.

Potrivit Federației, problema este generată de faptul că sectorul industria alimentară, a băuturilor și tutunului înseamnă activitatea în două coduri CAEN: 10 și 11. La codul CAEN 10, referitor la industria alimentară, figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajații din domeniile incluse în codul CAEN 10.

„La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producţia sucurilor din fructe și legume, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) și a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de creșterea salariului. Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10″, mai explică sindicaliștii.