Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: cum încearcă statul să te convingă să faci copii

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: cum încearcă statul să te convingă să faci copii

Autoritățile române încearcă la această oră să remedieze o problemă majoră legată de natalitate în România, printr-o modificare semnificativă adusă la legea pensiilor. În consecință, pensia ta nu va mai avea de suferit dacă ai făcut la un moment dat unul sau mai mulți copii.

Un nou proiect de lege menit să modifice Legea pensiilor a fost adoptat de către Senat și se îndreaptă către Camera Deputaților, cu rol de for decizional. Acesta își propune să remedieze o problemă importantă legată de calcularea pensiilor pentru cei care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului, o dată sau de mai multe ori. Practic, se dorește modificarea articolului 151, alineatul 8 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

Pensii mai mari pentru românii care fac copii

”Chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor. Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legislativ. Cu alte cuvinte, pentru că ai ales să stai cu copilul tău după naștere, ai de suferit financiar la calculul pensiei, iar noua modificare își propune să remedieze acest aspect. Implicit, speră să încurajeze natalitatea.

”În aceste condiţii, un părinte (mamă, tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2,3 sau 4 copii, atunci acesta va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie. Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin 2 copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.

Ţinem să precizăm că această măsură nu generează niciun fel de impact bugetar în următorii 10 ani, însă va stimula puternic tinerii activi pe piaţa muncii să aibă familii numeroase, având garanţia că perioadele afectate pentru îngrijirea copilului nu le generează un impact negativ asupra drepturilor pensiei viitoare”, se arată în documentul care tocmai a trecut de Senat.

”Articol unic – La articolul 151 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(8) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f), realizate în intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2006 şi data intrării în vigoare a prezente legi, la calculul punctajului lunar se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective”, este modificarea legislativă ce așteaptă să treacă la această oră de votul din Camera Deputaților.

Citește și: