Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, inevitabil: de ce trebuie să crească

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, inevitabil: de ce trebuie să crească

Când vine vorba de pensiile majorității românilor, consensul în piață este că acestea sunt prea mici pentru a asigura un trai decent. În acest context, președintele României s-a aruncat la o serie de declarații populiste, fără niciun fel de soluție reală sau plan pentru soluționarea inechităților sociale. ”Trebuie să crească.”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit ieri despre pensiile românilor și despre faptul că cei mai mulți dintre pensionari se află într-o situație financiară foarte dificilă. În opinia sa, este ”imoral” și ”incorect” că doar pensionarii trebuie să plătească prețul crizelor.

Cine va mări pensiile românilor

„În condiţiile în care avem inflaţie, avem preţuri în creştere, (…) e evident că şi pensiile trebuie să crească pentru a da şansa pensionarilor să-şi permită cel puţin un minim necesar. Aşa cum cresc salariile atunci când avem inflaţie şi preţuri în creştere, aşa trebuie să crească şi pensiile”, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-o intervenție la Buzău, scrie Agerpres.

Este important de reținut că Președintele nu are niciun fel de drept legislativ și nici mecanism legal pentru a mări pensiile românilor, detaliu asupra căruia a atras și el atenția în discurs, pasând sarcina în brațele Guvernului.

„E imoral şi incorect ca preţul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Pensionarii nu au nicio posibilitate să intervină cum are cineva care e în deplinătatea forţelor – dacă nu-i ajung banii, îşi caută alt job, poate mai lucrează peste program şi aşa mai departe. Pensionarii stau în ceea ce primesc – pensia lor şi mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat situaţiei. E clar că Guvernul trebuie să vină – şi va veni – cu un plan serios care abordează frontal această chestiune”, a adăugat preşedintele în același context.

Ca referință, pe parcursul zilei de ieri, Klaus Iohannis a vizitat Școala Gimnazială nr.11 din municipiul Buzău, în contextul Zilei Mondiale a Mediului și Zilei Învățătorului.

Citește și: