Klaus Iohannis a promulgat legea privind incitarea prin orice mijloace la violență, ură sau discriminare. Care sunt pedepsele

Klaus Iohannis a promulgat legea privind incitarea prin orice mijloace la violență, ură sau discriminare. Care sunt pedepsele

Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a fost promulgată, vineri, de președintele Iohannis. Actul normativ prevede incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, din cauza sintagmei „opinie ori apartenenţă politică”.

O nouă lege promulgată de președintele României. Pe cine vizează noul act normativ

USR a încercat să atace legea la CCR, însă magistrații au hotărât că legea este constituţională.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în lege.

Laura Vicol a explicat despre proiectul de lege că se transpune în legislaţia românească un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal şi că Guvernul din care făcea parte şi USR, anul trecut, a pus această iniţiativă pe masa Parlamentului.

La doar o zi distanță după ce proiectul a fost adoptat, USR anunța că ataca la CCR proiectul de lege adoptat luni de Camere Deputaţilor privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate.

Citește și: Elena Udrea face acuzații: „Sunt arestată ilegal. ​​Nicio ţară din Europa nu mai trimite înapoi niciun arestat din cauza condiţiilor”

La finalul lunii aprilie, CCR a respins că nu ar fi întemeiate, obiecţiile de neconstituţionalitate ale Avocatului Poporului şi USR pe proiectul de lege privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce a fost adăugat şi criteriul „opinie ori apartenenţă politică” între categoriile vizate. Așadar, Curtea Constituțională a decis că legea este valabilă.

Citește și: CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal. Decizia CCR prin care Elena Udrea și Ioana Băsescu ar putea scăpa de închisoare

Citește și:
Etichete: