26 sept. 2022 | 15:33

Se întâmplă cu banii românilor la bancomat, instant: până acum era imposibil, merge și fără card

ACTUALITATE
Se întâmplă cu banii românilor la bancomat, instant: până acum era imposibil, merge și fără card

Chiar dacă aproape orice achiziție sau serviciu ai plăti în zilele noastre, poți realiza operațiunea prin transfer bancar sau direct cu ajutorul cardului, există momente în viață când ai nevoie și de numerar.

Majoritatea firmelor plătesc salariile în conturile bancare, iar banii românilor stau, preponderent, pe card, de acolo făcându-se plăți directe chiar și pentru facturi, în timp ce la supermarketuri tot mai mulți dintre noi achităm tot cu cardul.

Dar uneori ai nevoie și de cash, pentru diverse cheltuieli, motiv pentru care ne deplasăm la bancomate și retragem anumite sume în numerar.

Ei bine, până aici toate bune și frumoase. Dar ce facem dacă uităm cardul acasă și avem nevoie urgentă de bani în numerar?

Deși în urmă cu mai mulți ani acest lucru părea imposibil, acum poți să retragi bani de la ATM, chiar dacă n-ai cardul la tine în mod fizic. Desigur, nu toate băncile oferă această facilitate, dar mari jucători de pe piața autohtonă au lansat deja astfel de opțiuni pentru clienții lor.

De exemplu, CEC Bank are o astfel de ofertă pentru clienții săi, iar reprezentanții băncii explică cât de simplu este să scoți bani de la bancomat prin sistemul contactless, fără să introduci cardul în fanta aceea special prevăzută.

Cum scoți bani din bancomat, fără card

„Digitalizarea este viitorul, iar soluțiile care ne fac viața mai ușoară se bucură de o adopție rapidă. Potrivit studiilor, 1 din 4 utilizatori frecvenți de carduri folosesc deja portofelele digitale Google Wallet și Apple Pay – și-au înrolat cardurile pentru a le folosi direct de pe telefon – și numărul de utilizatori este în continuă creștere.

Pentru efectuarea unei operațiuni contactless, clientul doar apropie de bancomat telefonul, ceasul smart (Fitbit Pay, Garmin Pay) sau cardul, fără a mai fi necesară introducerea cardului în fanta specială. Astfel, durata unei operațiuni se reduce cu cel puțin 30 de secunde – timp necesar pentru scoaterea cardului din portofel, introducerea în bancomat și recuperarea acestuia după tranzacție. Și, în plus, nu există riscul blocării cardului în bancomat”, explică CEC Bank.

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l reții este că funcționalitățile contactless sunt disponibile atât pentru clienții CEC Bank, cât și pentru utilizatorii de carduri emise de alte bănci care permit realizarea de tranzacții contactless la alte bancomate decât cele din rețeaua proprie.

„Tipurile de operațiuni ce pot fi efectuate contactless la bancomatele CEC Bank sunt: retrageri de numerar, interogări de sold, generarea de mini-extrase de cont sau plata facturilor, iar la multifuncționalele de plată (MFM-uri) se pot realiza și retrageri și depuneri în euro, precum și schimburi valutare. Pentru anumite tipuri de operațiuni, cum ar fi activarea cardului sau personalizarea PIN-ului, din motive de siguranță, este necesară în continuare prezentarea cardului fizic”, mai transmite banca.