Se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic România-SUA. Ciucă: „Un interes special este cooperarea în domeniul energiei nucleare”
Premierul Nicolae Ciucă a făcut, luni, declarații în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. Potrivit prim-ministrului țării noastre, „evoluțiile importante înregistrate în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind și aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creșterea comerțului bilateral, care a atins în 2021 un nou maxim istoric, precum și transferul tehnologic de ultimă generație”.
25 de ani de la înființarea Parteneriatului strategic România-SUA
Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA pe toate dimensiunile sale de cooperare a devenit o prioritate a României, susține șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, într-o declaraţie ce marchează împlinirea, luni, a 25 de ani de la lansarea colaborării cu Statele Unite.
„Astăzi (n.r. – luni, 11 iulie) se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. Inițiat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la București a Președintelui Statelor Unite, William J. Clinton, Parteneriatul Strategic reprezintă un reper esențial al politicii externe a României, alături de apartenența la Uniunea Europeană și NATO. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite marchează începutul consacrării orientării occidentale a României și integrării sale în structurile europene și euro-atlantice.
Părinții și bunicii noștri au trăit cu poveștile și așteptarea sosirii americanilor în România pentru a ne elibera de ocupația ruso-sovietică. Un regim străin României a dominat țara noastră 45 de ani, după al Doilea Război Mondial, și a adus multă suferință și multă alterare a societății românești. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite s-a vrut un simbol al faptului că România nu a fost uitată în primul val al extinderii NATO și că pasul său decisiv și garanțiile de securitate vor veni. Dar Parteneriatul Strategic a fost și un instrument eficient de consolidare a cooperării bilaterale în domenii de interes reciproc, precum promovarea valorilor transatlantice, apărare și securitate, economie și comerț, energie, educație.”, a explicat Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat importanța acestei colaborări
Prim-ministrul României punctează că Parteneriatul cu SUA a fost şi un instrument eficient de consolidare a cooperării bilaterale în domenii precum promovarea valorilor transatlantice, apărare şi securitate, economie şi comerţ, energie, educaţie.
„Dezvoltarea Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale de cooperare a devenit o prioritate a României. De înţeles cu atât mai mult astăzi când, după Summit-ul NATO de la Madrid, poate nu întâmplător 25 de ani mai târziu, Statele Unite sunt principalul contributor la securitatea şi apărarea comună aliată în România. Alături de Franţa, care şi-a asumat responsabilitatea de naţiune cadru pentru Grupul de luptă din ţara noastră, care se va ridica la nivel de brigadă, atunci când va fi necesar.”, a afirmat șeful Guvernului.
Avantajele acestui parteneriat cu Statele Unite
În continuare, politicianul de top a remarcat că evoluţiile importante înregistrate în cadrul oferit de acest Parteneriat cuprind şi aprofundarea cooperării în domeniul energetic, creşterea comerţului bilateral, care a atins anul trecut un nou maxim istoric, precum şi transferul tehnologic de ultimă generaţie.
„Toate acestea reflectă angajamentul comun al ţărilor noastre pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic şi în celelalte componente care apropie ţările noastre şi garantează stabilitatea şi echilibrele economice în perioadă de crize suprapuse şi război în vecinătatea frontierelor ţării noastre.”, a completat premierul Ciucă.
Cooperare bilaterală în domeniul energiei nucleare
De asemenea, șeful Executivului a subliniat că de interes special pentru România este aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare civile, ceea ce poate contribui, în mod decisiv, la asigurarea securităţii energetice a ţării noastre.
„Notabile în acest sens sunt progresele substanţiale realizate recent în proiectele de dezvoltare a Centralei de la Cernavodă şi de construire a primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici – SMR.”, a menționat liberalul.
Totodată, statul român va continua să-şi consolideze apărarea şi rezilienţa pentru a se afirma ca un aliat solid şi de încredere al SUA în regiune, pilon de stabilitate pentru Flancul Estic al NATO şi UE, precum şi un susţinător ferm al unităţii transatlantice, a confirmat Nicolae Ciucă.