Se dau banii înapoi românilor, integral. S-a promulgat legea: ai 90 de zile de zile să faci asta

Se dau banii înapoi românilor, integral. S-a promulgat legea: ai 90 de zile de zile să faci asta

Autoritățile române s-au gândit să întindă o mână de ajutor românilor care au fost sancționați pentru un gest aparent nevinovat. Din acest motiv, vor primi înapoi toți banii primiți pe amenzile acordate la intrarea în țară.

După 30 iulie 2022, a intrat în vigoarea legea care prevede că toate amenzile primite pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) vor fi anulate, cu o mențiune importantă. Chiar dacă ți-a fost anulată amenda, nu-ți primești banii înapoi, dacă au trecut mai mult de 90 de zile de când ți-a fost acordată. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile Legii 257/2022.

Ce trebuie să faci să-ți primești banii înapoi de la stat

Amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF), neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi – 30 iulie 2022, se anulează. Asta înseamnă că nu mai trebuie să le plătești, dacă nu cumva ai făcut-o deja și, mai mult decât atât, se scad din evidențele organelor de executare. Cei care le-au achitat, își pot recupera banii, dar, în mod previzibil, sistemul este unul laborios și implică un volum semnificativ de maculatură. Dacă te simți însă ambițios, poți vedea mai jos pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Pentru a-ți recupera banii achitați pe amenda PLF, trebuie să depui o cerere la Serviciul Fiscal de care aparții. La cerere, se vor atașa copii ale documentelor care atestă plata amenzii, dar și o copie a actului de identitate. Pentru ca cererea să fie validă, trebuie să incluzi următoarele informații:

  • numele și prenumele solicitantului;
  • CNP-ul;
  • domiciliul solicitantului;
  • suma și natura creanței solicitate la restituire;
  • codul IBAN și banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
  • motivul pentru care se solicită restituirea sume

Ca referință, obligativitatea completării formularului PLF s-a aplicat în România în perioada decembrie 2021 – martie 2022. Amenzile pentru necompletarea acelei hârtii la intrarea în țară este de până la 3000 de lei. Doar în prima lună de la intrarea în vigoare a formularului PLF, s-au aplicat peste 150.000 de astfel de amenzi, ce au depășit 361 de milioane de lei.