05 mai 2022 | 11:51

Se dau bani de la stat și nu trebuie declarați sau impozitați: cine sunt românii privilegiați

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat și nu trebuie declarați sau impozitați: cine sunt românii privilegiați

Banii decontați primiți de la stat pentru ajutorul oferit refugiaților din Ucraina ar trebui considerate în mod oficial neimpozabile. Acești bani reprezintă cheltuieli, nu venituri, astfel că nu trebuie raportate în declarația unică.

Astfel, persoanele care ajută refugiați din zona conflictului armat din Ucraina pot primi bani de la stat pentru ajutorul pe care l-au acordat, adică decontarea cheltuielilor de mâncare și cazare, conform Avocatnet.ro. Sumele nu trebuie declarate prin declarația unică pentru a fi impozitate, sunt de părere specialiștii.

„În ceea ce le privește pe persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, acestea trebuie să știe că, în principiu, sumele primite drept decont din partea statului pentru cheltuielile realizate ar trebui să fie neimpozabile. În opinia noastră, putem înțelege că, atâta timp cât sunt numite «cheltuieli» și, mai mult, sunt decontate doar pe baza unor documente justificative, acestea nu ar trebui să fie asimilate unor venituri (de orice natură). Ar fi binevenită, însă, o confirmare din partea autorităților”, au precizat Claudia Sofianu și Corina Mîndoiu, Parteneri EY România, conform aceleiași surse.

Mai exact, sumele suportate de persoanele care au oferit ajutor refugiaților poartă denumirea de cheltuieli, iar demersul de recuperare a lor presupune decontarea pe baza documentelor justificative. Acestea nu pot fi asimilate veniturilor și, ca urmare, nu pot fi supuse impozitării. În acest sens, a fost adoptată OUG nr. 20/2022, prin care se dă posibilitatea decontării sumelor cheltuite cu hrana refugiaților (20 lei/zi/refugiat), și OUG nr. 28/2022 care dă posibilitatea decontării sumelor cheltuite cu cazarea refugiaților (50 lei/zi/refugiat). Aceste cheltuieli pot fi decontate de persoanele care oferă sprijin refugiaților conform mecanismului explicat în HG nr. 336/2022.

Cât ne va costa în bani războiul din Ucraina, pe toți: cea mai mare criză din ultimii 50 ani a început deja

În primele săptămâni ale invaziei din Ucraina, consecințele economice nu era foarte evidente. Puteai deduce ceva din sancțiunile aplicate Rusiei, dar era greu să înțelegi, de fapt, că problemele vor fi globale. Nici măcar nu se rezumă la Europa de Est.

Banca Mondială, citată de CNN, a publicat un raport legat de consecințele economice ale războiului pe piața de mărfuri. Criza cu consecințe devastatoare are mari șanse să se resimtă până la sfârșitul anului 2024, dar această estimare, în mod previzibil, depinde și de evoluția total imprevizibilă a războiului.

În ultimii doi ani, prețurile la energie au crescut într-un ritm atât de accelerat, încât această situație nu s-a mai întâlnit de la criza petrolului din 1973. Saltul prețului la alimente este cel mai mare din timpul crizei economice din 2008 și până în prezent. Aceasta este realitatea actuală, la nivel global, conform raportului instituției bancare.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele