Se dau bani de la stat: doar completezi această cerere și vei fi ajutat. Ce trebuie să știi, concret
Până pe data de 2 mai inclusiv, fermierii români pot depune la APIA cererile în baza cărora vor primi rambursarea ajutorului de stat pentru motorina consumată în activitatea lor, pe primul trimestru al anului 2022.
Conform ministrului Agriculturii, astfel de măsuri sunt menite să ajute fermierii să treacă mai ușor prin această perioadă dificilă, marcată de inflație și presărată cu evoluții semnificative de preț la carburant.
Fermierii trebuie să știe că sprijinul oferit de stat este destul de substanțial. Concret, vorbim despre decontarea a 1,63 de lei pentru fiecare litru de motorină folosit în agricultură.
„Susținem în continuare fermierii prin decontarea a 1,63 de lei pentru fiecare litru de motorină folosit în agricultură, maximul permis de regulamentele europene pentru această formă de sprijin.
Am prevăzut în bugetul din acest an sumele necesare pentru acoperirea acestor costuri și banii vor intra rapid în conturile fermierilor pentru că știu cât de important este pentru ei disponibilul de capital pentru continuarea lucrărilor în agricultură”, a declarat ministrul Agriculturii.
Cum pot fi depuse cererile
Din fericire, fermierii au la dispoziție posibilitatea de a depune cererile fizic la APIA, dar și de a le trimite în format electronic instituției.
Documentele pot fi transmise direct de administratorul societății sau de împuternicitul sau reprezentantul legal, după caz.
Aceasta nu este însă singura veste bună pe care fermierii o primesc în această perioadă. Fermierii care dețin terenuri prea puțin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii, vor putea compensa pierderile prin faptul că vor primi de la stat pentru împăduriri.
“Să remarcăm şi o veste mai bună, mai ales pentru fermierii care deţin terenuri prea puţin productive sau chiar total nefavorabile agriculturii. Acum apare o posibilitate de a câştiga bani şi de pe aceste terenuri, chiar dacă nu imediat. Şi asta pentru că proprietarii care îşi transformă terenurile în păduri vor primi 456 euro/ hectar în fiecare an, timp de 20 de ani“, conform Asociației Fermierilor din România (AFR).