Se dau bani de la stat agențiilor de turism: ce trebuie să facă

Se dau bani de la stat agențiilor de turism: ce trebuie să facă

Statul va da bani agențiilor de turism. Condiția? Trebuie să aducă turişti străini în România.

Astfel, agențiile de turism vor putea primi o subvenţie printr-o schemă de minimis aflată în prezent în faza finală de dezbatere, a anunţat recent preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca,a

Dumitru Luca a declarat că, odată cu modificarea recentă a Legii 346 privind promovarea exportului, a fost recunoscut turismul de incoming ca export de servicii, după mulţi ani în care industria a cerut autorităţilor acest lucru.

Bani de la stat agențiilor de turism

„După doi ani în care am discutat mai mult cu pereţii, avem un dialog substanţial mai bun cu actualul ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, dar cu o floare nu se face primăvară. Avem nevoie şi de oameni în spatele dumnealui cu care să purtăm discuţiile tehnice, care să ne înţeleagă. Unul dintre proiectele mele de suflet, la care lupt de câţiva ani şi e pe cale să se realizeze acum, este recunoaşterea turismului de incoming ca export de servicii. Chiar dacă la şcoală cu toţii am învăţat chestia asta că până la urmă este export întrucât consumatorul produsului este nerezident, dar este şi cea mai facilă formă de export. Acel consumator vine el aici, nu ne ducem noi cu marfa după el acolo unde se află. Chestia asta nu a fost înţeleasă de-a lungul timpului, dar în sfârşit se vede o luminiţă. Într-o modificare recentă a legii 346 de promovare a exportului, în sfârşit, a fost recunoscut turismul de incoming ca export de servicii”, a spus Dumitru Luca, într-o conferinţă de presă, conform aceleiași surse.

El a completat că speră să vină şi celelalte măsuri “absolut fireşti, care ar trebui să stimuleze incomingul. Este deja în faza finală de dezbatere un proiect de act normativ prin care se vor acorda nişte subvenţii pentru agenţiile care aduc turişti străini în România. Este vorba de o schemă de minimis, care implică minimum patru nopţi de cazare în România şi la fiecare noapte suplimentară se mai adaugă ceva. Nu sunt bani mulţi, dar este un stimulent”.

În acest sens, se pare că există un cadru legal şi aprobarea Comisiei Europene. Mai mult, încă un proiect menţionat de şeful ANAT se referă la modificarea Codului fiscal, astfel încât şi incomingul să beneficieze de cotă zero de TVA.

Citește și: