Scumpirile abia au început: dezastrul care va avea loc în construcții, confirmat de experți
Românii urmează să se confrunte cu un val agresiv de scumpiri pe foarte multe fronturi. În doar câteva luni, vom scoate din buzunar sume semnificativ mai generoase de bani pe aceleași produse sau servicii, după cum au afirmat managerii mai multor afaceri din România.
Institutul Național de Statistică a făcut un studiu printre managerii întreprinderilor din România, pentru a vedea percepția lor vizavi de evoluția prețurilor din țara noastră, în mai multe domenii, de la comerțul cu amănuntul și până la construcții. În plus, administratorii de afaceri au primit întrebări legate de numărul de salariați pe care prevăd să îi aibă în perioada următoare, dacă vor face angajări sau concedieri.
Ce se întâmplă în piața din România, conform experților
Pentru a trage o concluzie clară din opiniile managerilor consultați, s-a folosit o unitate de măsură intitulată sold conjunctural, pe care tot INS o explică. ”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată INS. Practic, vorbim de o percepție asupra unui trend.
Pornind de la această realitate, în industria prelucrătoare, se estimează +3% în privința volumului producției, cu mențiunea că în activitatea de fabricare a băuturilor se vehiculează o creștere semnificativă, +39%. Dacă ne uităm la numărul de salariați, discutăm de o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind zero. Din păcate, în privința prețurilor pentru produsele industriale, în următoarele trei luni se vehiculează o creștere de 36% – sold conjunctural.
Cea mai mare creștere ține însă de construcții, unde numărul de salariați pare să se fi stabilizat (+1% sold conjunctural), dar prețurile lucrărilor de construcții se vor confrunta cu o creștere accelerată (+52% sold conjunctural), în timp ce lucrările vor fi de asemenea pe plus (+10% sold conjunctural).
La comerț cu amănuntul, discutăm de asemenea de o creștere a activității economice (+21 sold conjunctural), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri va înregistra un +20 sold conjunctural. Creșterea accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul este și ea confirmată (+51% sold conjunctural). La servicii, tendința de creștere a valorii serviciilor este confirmată cu +25 sold conjunctural.