Scumpiri peste scumpiri: buzunarele sunt tot mai goale, prețurile tot mai mari
Nu îți trebuie studii de specialitate în domeniul economic pentru a constata faptul că, de la o lună la alta, puterea de cumpărare scade. Trebuie menționat că, din păcate, fenomenul e unul generalizat la nivel european și nu suntem nici pe departe singurii nevoiți să suportăm acest puternic val inflaționist.
Cele mai recente date economice cu privire la evoluția ratei inflației, ce tocmai au fost dat epublicității de Oficiul European de Statistică (Eurostat), se pare că nivelul acesteia a ajuns în zona euro a crescut până la 7,5% în martie, de la 5,9% în februarie.
De asemenea, conform celor mai recente analize Eurostat, inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a accelerat la 3,2% în martie, de la 2,9% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări s-a situat la 3%, față de 2,7% în februarie.
Prețurile îi surprind neplăcut chiar și pe analiști
În previziunile conturate anterior de analiștii economici, aceștia precizau că se așteaptă la o rată anuală a inflației de un nivel de 6,7% pentru luna trecută. Iată că evoluția prețurilor în realitate a depășit cu mult acest scenariu.
Pentru a ne da seama de cât de mare este, de fapt, această inflație, trebuie să nu scăpăm din vedere faptul că ținta inflaționistă asumată de Banca Centrală Europeană (BCE) este de doar 2 puncte procentuale. Aceasta este limita pe care analiștii o consideră a fi sănătoasă pentru economii.
Dacă te întrebi care este cauza principală care a favorizat această explozie a inflației, analiștii arată cu degetul spre piața de energie, unde scumpirile au fost de-a dreptul fulgerătoare în ultima perioadă, atât la energia electrică, cât și la gazul natural.
Guvernul României, la fel ca și celelalte autorități din regiune, caută soluții pentru a diminua impactul economic al scumpirilor la facturi, dar cu toate măsurile de sprijin în vigoare, consumatorii tot plătesc mai mult la facturi decât în urmă cu un an de zile.