Schimbarea din Microsoft Office care îți protejează PC-ul: cum funcționează blocarea macro-urilor
De-a lungul anilor, documentele create în Microsoft Office, mai ales cele în Excel, au reprezentat poarta perfectă pentru numeroase infecții cu viruși și alte forme de malware, mai ales pe PC-urile cu Windows. Microsoft a decis să facă în sfârșit ceva în legătură cu asta.
La prima vedere, un document Word, Excel sau PowerPoint este inofensiv. Integrează niște text, niște poze și, eventual, câteva clipuri. Realitatea este însă una semnificativ mai complexă decât pare la prima vedere. Încercând să facă mai ușoară viața utilizatorilor, Microsoft a introdus în aplicațiile sale de birou mai multe funcții de automatizare. Din păcate, exact acele funcții îți pot pune securitatea sistemului în pericol, când sunt folosite de către hackeri, într-o manieră malițioasă.
Microsoft Office și macro-urile blocate
Macro-urile sunt prezente în Excel, Word sau PowerPoint în două feluri. Poți apăsa pe un buton din interfață, înregistrezi câteva gesturi sau operațiuni, oprești ”înregistrarea” și-i asociezi o combinație de taste. La final, cu aceleași taste apăsate, poți reapela acel macro la infinit. În același timp, dacă vrei, poți scrie un macro de la zero, similar cu un program, prin linii de cod mai simple sau mai complexe.
Problema este că nu a durat mult până când macro-urile au facilitat infecțiile cu diverși viruși, de aici și interesul Microsoft de a le bloca. Inițial, gigantul din Redmond a anunțat în februarie că va implementa restricții agresive legate de macro, dar, ulterior, a revenit asupra deciziei. Acum, compania se pare totuși că s-a ținut de cuvânt.
În consecință, când vei deschide un document cu macro integrat în orice aplicație Microsoft Office, vei întâmpina mai multe avertismente prin care ți se atrage atenția că ai face bine să nu deschizi fișierul potențial buclucaș. În final, dacă ești ambițios, poți deschide în continuare fișierul respectiv, dar vei fi nevoit să treci prin mai multe hopuri, pentru a descuraja, practic, utilizatorii obișnuiți să facă respectivul gest. În contextul în care PC-urile cu Windows sunt cele mai vulnerabile la viruși, macro-urile rămân în continuare active în Microsoft Office pe Mac, de exemplu.