27 sept. 2022 | 14:14

Scandal la funeraliile de stat pentru premierul Japoniei. La ceremonie au participat și oficiali români

ULTIMA ORĂ
Scandal la funeraliile de stat pentru premierul Japoniei. La ceremonie au participat și oficiali români

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a fost asasinat la un miting politic în iulie. Funeraliile de stat ale fostului premier nipon au fost controversate, generând proteste. La ceremonia oficială au participat și demnitari din întreaga lume, inclusiv mulți foști lideri care au fost în funcție în același timp cu Abe și demnitari de la București.

Funeralii de stat scumpe pentru Shinzo Abe

Data de 27 septembrie 2022 este istorică în Japonia: a avut loc înmormântarea de stat pentru cel mai longeviv prim-ministru al țării, care nu a fost lipsită de controverse. În ciuda protestatarilor care s-au opus costului funeraliilor finanțate din fonduri publice, în arena Budokan, evenimentul a decurs fără probleme.

La ceremonie au participat zeci de lideri mondiali

Peste 4.000 de oameni – inclusiv aproximativ 50 de lideri mondiali actuali și foști – au participat la ceremonia sumbră. În cadrul evenimentului trist, un portret mare al lui Abe a atârnat deasupra unui banc de flori, dintre care unele au fost aranjate după designul drapelului japonez. Văduva sa, Akie Abe, i-a adus cenușa, fiind plasată în centrul unui altar.

Un salut militar a fost urmat de un moment de reculegere, apoi de o retrospectivă video a vieții politice a lui Abe. Mai multe personalități politice au adus elogii, inclusiv actualul premier Kishida și fostul prim-ministru Suga. Discursurile lor au subliniat moștenirea globală lăsată de politicianul asasinat.

Lumea a așteptat la coadă să depună flori

Mai devreme, peste 10.000 de persoane îndoliate au stat la coadă pentru a depune flori la locurile publice. Mulți fani ai lui Shinzo Abe au așteptat ore bune, relatează BBC.

Ca lider al Japoniei din 2012 până în 2020, Abe a fost o figură proeminentă pe scena mondială. Sutele de demnitari străini de la înmormântarea sa a fost o dovadă a poziției sale globale. Deși nu fusese niciodată foarte popular, potrivit sondajelor de opinie, puțini ar nega că a adus țării stabilitate și securitate. Deci, decizia de a organiza funeralii de stat este și o reflectare a importanței sale. Probabil, niciun alt politician postbelic nu a avut un asemenea impact asupra poziției Japoniei în lume.

„El a înțeles schimbarea echilibrului de putere. Că o China în ascensiune, desigur, va distorsiona echilibrul de putere și va remodela ordinea în regiune. Așadar, a vrut să preia conducerea”, susține profesorul Kazuto Suzuki, om de știință și fost consilier al lui Abe.

Ciucă și Ciolacu, prezenți la Tokyo

Din partea României au fost premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. La ora actuală, Japonia este cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.