Șase gări din centrul și vestul Ucrainei, lovite de ruși cu rachete. Mai multe trenuri au fost blocate, iar pagubele sunt grave

Șase gări din centrul și vestul Ucrainei, lovite de ruși cu rachete. Mai multe trenuri au fost blocate, iar pagubele sunt grave

Soldații ruși au lansat, marți seara, rachete asupra a șase gări din centrul și vestul Ucrainei, a anunțat pe Telegram președintele Consiliului de Administrație Ukrzaliznytsia (Căile Ferate Ucrainene), Alexander Kamyshin. Potrivit acestuia, pagubele sunt însemnate, iar toate detaliile vor fi clarificate după ce va înceta alerta aeriană. Din primele informații, nu există victime printre feroviari și pasageri.

Rusia a bombardat șase gări din centrul și vestul Ucrainei

Alexander Kamyshin, președintele Consiliului de Administrație Ukrzaliznytsia, a transmis că șase gări din centrul și vestul Ucrainei au fost atacate de ruși cu rachete. Bombardamentele au avut loc „în această seară. Pagubele la infrastructură sunt grave, detaliile vor fi clarificate după ce se va încheia alerta aeriană”, a spus bărbatul. 14 trenuri de pasageri au fost blocate, din cauza atacurilor.

Autoritățile ucrainene au raportat, în seara zilei de marți, 3 mai, explozii puternice în regiunile Liov, Dnipro, Kiev și Kirovohrad. În Liov, anumite zone nu au energie electrică.

Primarul din Liov a dezvăluit că trei stații de curent au fost avariate, ca urmare a loviturii cu rachete rusești. În plus, după bombardament, s-a pierdut semnalul de internet.

Căile ferate ucrainene sunt atacate de soldații lui Putin

Căile ferate au căpătat o importanță deosebită pentru economia Ucrainei, odată cu imposibilitatea folosirii aeroporturilor și a majorității porturilor, în contextul invaziei Rusiei. De asemenea, trenul este modalitatea prin care liderii lumii pot ajunge în capitala Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Citește și Rusia a bombardat o uzină din estul Ucrainei. Sunt cel puțin 10 morți și 15 răniți

Experții spun că lungul șir de atacuri rusești asupra căilor ferate și depozitelor de combustibil, în noua ofensivă a Moscovei din estul Ucrainei, are ca scop demonstrarea puterii Kremlinului și perturbarea ajutoarelor trimise Ucrainei de către străini. La sfârșitul lunii aprilie, șeful căii ferate de stat din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a mărturisit că „trupele ruse continuă să distrugă în mod sistematic infrastructura feroviară”.

Kremlinul aplică o nouă tactică

Rusia a negat, în mod constant, intenția de a răsturna guvernul de la Kiev sau că a vizat civili. Într-o postare pe Facebook, comandamentul militar al Ucrainei a acuzat Moscova că încearcă să întrerupă livrările de arme din străinătate.

„Ei (n.r. – rușii) încearcă să distrugă rutele de aprovizionare a asistenței militare-tehnice din partea statelor partenere. Pentru a face acest lucru, își concentrează loviturile asupra nodurilor feroviare”, a explicat comandamentul forțelor armate ucrainene.

Ulterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au distrus mai multe puncte strategice, folosite pentru a livra arme străine forțelor ucrainene din regiunea Donbas.

Citește și: