Sanna Marin, mesaj pentru Europa: „Nu e prima criză și nici nu va fi ultima”. Îndemnul premierului finlandez către țările membre UE

Sanna Marin, mesaj pentru Europa: „Nu e prima criză și nici nu va fi ultima”. Îndemnul premierului finlandez către țările membre UE

În discursul său în fața eurodeputaților de la Strasbourg, premierul finlandez Sanna Marin a îndemnat Europa să sprijine militar Ucraina și să sporească independența energetică a Europei cu ajutorul energiilor regenerabile.

Sanna Marin, mesaj pentru parlamentarii europeni

Adresându-se deputaților europeni la Strasbourg, în cadrul seriei de dezbateri „Aceasta este Europa”, premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că ucrainenii și-au dovedit curajul și rezistența și că trebuie să câștige războiul – nu există alternativă.

Prin urmare, europenii trebuie să continue să furnizeze toate tipurile de ajutor Ucrainei și să fie pregătiți să adopte sancțiuni și restricții de viză și mai puternice împotriva Rusiei, a continuat ea.

Acțiunile lipsite de viziune ale Rusiei au dus deja la o Alianță occidentală și mai unită, a spus Marin – nu în ultimul rând, Finlanda și Suedia solicitând să adere la NATO.

Referindu-se la situația volatilă de pe piețele energetice, Marin a cerut măsuri pe termen scurt pentru a reduce prețul energiei electrice, pentru a aborda turbulențele de pe piețele de electricitate și problemele legate de tranzacțiile cu produse derivate.

„Actuala criză nu e prima și nici ultima”

„UE și-a dovedit capacitatea de a acționa în diferite crize”, a spus Marin.

„În același timp, aceste crize au scos la iveală vulnerabilități, iar Europa ar trebui acum să își consolideze autonomia strategică: în domeniul energiei, al producției de materiale de apărare, al suveranității alimentare și al tehnologiei. În timp ce răspunde la crize și provocări, UE are nevoie de un buget suficient”, a spus premierul finlandez.

De asemenea, ea a solicitat îmbunătățirea în continuare a ordinii economice bazate pe reguli a UE, astfel încât să poată ține mai bine cont de aspectele sociale, de ocuparea forței de muncă și de mediu.

„Actuala criză nu este prima criză a Europei și nici nu va fi ultima”, a spus Marin. De aceea, a făcut apel la Europa să reziste extorcării energetice rusești, să rămână unită și să își mențină valorile: statul de drept, democrația și drepturile omului.