Cine este Sanna Marin. A făcut ravagii pe internet. Premierul Finlandei susține comunitatea LGBTQ, iubește rock-ul și militează pentru egalitatea socială

Cine este Sanna Marin. A făcut ravagii pe internet. Premierul Finlandei susține comunitatea LGBTQ, iubește rock-ul și militează pentru egalitatea socială

Premierul finlandez, Sanna Marin, a participat în weekend la un festival rock și a devenit rapid senzație pe rețelele de socializare ca fiind „cel mai cool șef de guvern din Europa”.

Sanna Marin, un premier „cool”

Luni, 4 iulie, prim-ministrul finlandez Sanna Marin a reglementat aderarea țării sale la NATO, iar sâmbătă putea fi găsită la un festival rock. O fotografie cu ea mergând spre cameră într-o jachetă de piele, pantaloni scurți din denim și bocanci i-a adus multă admirație pe rețelele de socializare.

Ruisrock, festivalul rock finlandez, a postat fotografia pe Instagram și a etichetat-o pe Marin. Postarea a primit peste 47.000 de like-uri și peste 900 de comentarii, toate pozitive: un utilizator a numit-o „o legendă” în comentarii, iar altul a scris: „Este incredibilă!”.

În loc să o reducă la ținuta ei, contrar așteptărilor, și să se întrebe dacă aceasta corespundea unui politician de top, ea s-a autotintitulat drept „cel mai cool șef de guvern din Europa”. De ce?

Marin însăși a confirmat vizita pe contul său de pe Instagram, încărcând o fotografie cu ea și cu soțul ei, Markus Raikkonen. 

„Astăzi a început vacanța. Direcția Turku în Finlanda și Ruisrock”, a scris ea. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruisrock (@ruisrock)

Sanna Marin este cunoscută pentru pasiunea ei pentru muzica rock.

În urmă cu o săptămână, Marin a ținut prima pagină a ziarelor pentru că a participat la un marș Pride în Helsinki. Tot cu această ocazie, ea a încărcat o fotografie pe contul său de Instagram, în care apare alături de alți membri ai Partidului Social-Democrat din Finlanda (SDP) în mijlocul steagurilor curcubeu și a baloanelor.

Sub postare, ea a scris, printre altele, că egalitatea în societate este îndeplinită doar atunci când fiecare poate fi cu adevărat el însuși și a pledat pentru o lege trans mai umană. Marin a fost crescută de o mamă singură, care mai târziu a ajuns să trăiască cu partenerul ei într-o relație între persoane de același sex.

Selfie-urile sunt o necesitate

Politica este întotdeauna și un limbaj al imaginilor și, prin urmare, o chestiune de autoportret. În ultimii ani s-a profesionalizat activitatea de PR, care este foarte preocupată de poziționarea politicienilor într-un mod cât mai eficient din punct de vedere mediatic – din ce în ce mai mult și pe rețelele sociale.

Există multe imagini cu care politicienii încearcă să se apropie de oameni. Unele au mai mult succes decât altele, dar un lucru este sigur: aceste imagini sunt rareori create din întâmplare. Chiar și în cazul lui Marin, care nu a postat ea însăși fotografia, nu se poate nega o anumită intenție – la urma urmei, a lăsat fotograful festivalul să îi facă o poză.

Cine este Sanna Marin. Cel mai tânăr premier al Finlandei

Născută pe 6 noiembrie 1985 în Helsinki, Finlanda, Sanna Marin este politician finlandez care a fost cea mai tânără persoană care a ocupat funcția de prim-ministru al Finlandei (2019). Ea a devenit liderul Partidului Social-Democrat liberal în 2020.

Marin s-a născut la Helsinki, dar a crescut în Pirkkala, unde a absolvit liceul în 2004. Părinții ei s-au despărțit când era foarte mică, iar ea a fost crescută de mama sa și de partenera mamei sale.

Ulterior, a studiat științe administrative la Universitatea din Tampere (masterat, 2017). În 2020, Marin s-a căsătorit cu Markus Räikkönen, cu care are o fiică (născută în 2018).

Marin, care a lucrat într-o brutărie și a fost casieră, s-a alăturat aripii de tineret a Partidului Social Democrat în 2006, iar doi ani mai târziu a candidat pentru un loc în consiliul municipal din Tampere. 

Deși această candidatură a eșuat, ea a candidat din nou în 2012 și a fost aleasă. În anul următor, a fost numită președinte al consiliului. 

Cum a reușit să devină prim-ministru

Marin a rămas în această funcție și după ce a candidat cu succes la alegerile parlamentare din 2015. Doi ani mai târziu, a fost aleasă prim-vicepreședinte al social-democraților și a fost, de asemenea, realeasă în consiliul municipal. 

La alegerile parlamentare din 2019, ea și-a păstrat locul, iar Antti Rinne, liderul social-democraților, a devenit prim-ministru. El a numit-o pe Marin ministru al transporturilor și comunicațiilor.

Cu toate acestea, după ce gestionarea defectuoasă de către Rinne a unei dispute salariale implicând serviciul poștal a amenințat cu dizolvarea guvernului de coaliție, acesta a demisionat, iar Marin l-a înlocuit în funcția de prim-ministru la 10 decembrie 2019. 

La momentul respectiv, Marin, în vârstă de 34 de ani, era cea mai tânără femeie șef de guvern din lume. Ea i-a succedat lui Rinne în fruntea Partidului Social-Democrat în august 2020. 

Marin a fost considerată unul dintre membrii mai de stânga ai partidului și a fost admirată pentru gândirea sa clară și pentru că se concentra asupra politicii. 

Agenda ei s-a axat pe consolidarea programului de asistență socială al Finlandei și pe probleme de egalitate socială și schimbări climatice.