Sancțiuni împotriva patriarhului Kiril. Prima țară din Europa care a luat decizia

Sancțiuni împotriva patriarhului Kiril. Prima țară din Europa care a luat decizia

Sancțiuni împotriva patriarhului Kiril. O țară din Europa a impus sancțiuni aliatului apropiat al președintelui Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut joi după-masă și liderul Bisericii Ortodoxe Ruse va fi adăugat pe lista de oficiali și oligarhi ruși împotriva cărora s-au impus sancțiuni.

Sancțiuni împotriva patriarhului Kiril

Marea Britanie a decis să impună sancțiuni împotriva patriarhului Kiril. Acesta s-a remarcat prin declarațiile sale pro-război. 

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost criticat dur de către patriarhul ecumenenic Bartolomeu, liderul creștinătății ortodoxe. 

Anterior, Uniunea Europeană a renunțat la o inițiativă de a impune sancțiuni împotriva liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, pentru a obține acceptarea de către Ungaria a ultimului pachet de măsuri al blocului împotriva Rusiei pentru invazia neprovocată a Ucrainei.

Kiril, declarații pro-război

De la începutul războiului, Kiril a făcut o serie de declarații de solidaritate cu politica autorităților ruse, ceea ce l-a determinat pe Papa Francisc să-l avertizeze pe patriarh să nu devină președintele Vladimir „băiatul de altar al lui Putin”.

Mai mult de 150 de clerici ortodocși ruși au cerut oprirea războiului într-o scrisoare deschisă la 1 martie. Kirill nu s-a numărat printre cei care au semnat-o.

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al șaselea din partea UE de când Moscova a lansat războiul la 24 februarie, include o interdicție asupra majorității importurilor de petrol rusesc și va elimina principalul creditor rus, Sberbank, de pe platforma internațională de mesagerie financiară SWIFT.

Se așteaptă ca acordul privind noile sancțiuni să intre în vigoare la 3 iunie, la ora 7.00 GMT, dacă niciun stat membru nu ridică obiecții. Promulgarea juridică efectivă a sancțiunilor ar urma la scurt timp după aceea.

Citește și: