Salariu de 15.000 de lei pe lună, fără facultate: de ce este atât de bine plătită o meserie, în ce domeniu
Este foarte corect faptul că România nu se află în topul clasamentelor statelor în care angajații beneficiază de cele mai generoase salarii, însă există anumite domenii și meserii unde se plătește extrem de bine, chiar și fără să fie nevoie de studii superioare.
Știm, conform statisticilor oficiale furnizate de INS, că IT-iștii sunt angajații care beneficiază de cele mai consistente salarii din țară, referindu-ne la nivelul mediului privat. De asemenea, salariu mediu la nivel național se situează, în mare, în jurul valorii de 3.500 de lei net, iar aproximativ 1,6 milioane de români sunt încadrați în câmpul muncii cu salariul minim pe economie. Totuși, dincolo de aceste cifre, avem și anumite excepții.
Există joburi plătite de patru-cinci ori mai bine decât salariul mediu net, iar candidații nici măcar n-au nevoie de studii superioare pentru a se bucura de acești bani.
Cine câștigă, fără facultate, 15.000 de lei lunar, în România
Este vorba despre operatorii de macara. Aceștia se bucură de un nivel salarial demn de invidiat chiar și pentru un medic specialist în România, fiindcă puțini români sunt calificați în acest domeniu, iar jobul nu este deloc unul ușor, implicând multă muncă și responsabilitate.
„Cei mai căutați angajați din domeniu sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp.
În funcție de caz și de amploarea proiectelor, dar și de experiență, în Construcții se pot câștiga salarii și de 2-3 mai mari decât media națională pentru anumite poziții. Spre exemplu, un sudor câștigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, acești specialiști pot câștiga și 2.000 de euro lunar. Cu toate că facilitățile fiscale introduse la finalul lui 2018 au atras mai mulți candidați spre acest sector, nevoia de forță de muncă este în continuare cu mult peste numărul de candidați disponibili pe piață, motiv pentru care importul de forță de muncă e o soluție frecventă pentru acoperirea deficitului de personal”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.
Dincolo de operatorii de macara, salariile în Construcții sunt, în general, destul de generoase, dat fiind faptul că sectorul se bucură de o serie de facilități fiscale acordate de stat. De exemplu, statistica ne mai arată că peste o treime dintre angajații din Construcții (34,5%) câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună. De asemenea, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialiști în Salario, 11,2% dintre angajați câștigă salarii medii nete cuprinse între 7.000 și 10.000 lei lunar. Important de menționat că avem destul de multe salarii care sar de pragul de 10.000 de lei lunar. Această ultimă situație o regăsim în cazul a 3,2% angajați din Construcții.
Totuși, managerii din industrie vorbesc despre o serie de provocări majore pentru anul 2022, generate, pe de-o parte, de scumpirile accelerate la materialele de construcție și la materiile prime, iar pe de alta, de acutizarea crizei forței de muncă.