04 apr. 2022 | 10:16

Salarii și de 10.000 de lei, fără facultate, în România. Contează mai mult ce știi să faci, nu ce diplome ai

ACTUALITATE
Salarii și de 10.000 de lei, fără facultate, în România. Contează mai mult ce știi să faci, nu ce diplome ai

Când vine vorba de locurile de muncă din România, acestea sunt mai numeroase ca niciodată. Din păcate, cele mai multe dintre ele rămâne neocupate, fără salariile ”corecte”. Așa au ajuns angajatorii să ofere niște sume cât se poate de generoase, chiar și celor fără facultate.

Indiferent de domeniul de activitate, salariile încep să crească în România, ca o consecință a migrației masive a angajaților și a faptului că foarte mulți preferă să stea acasă, decât să lucreze pentru o leafă mică.

Ca să înțelegi mai bine realitatea din piața muncii de la noi, merită să ai în vedere că cele mai căutate meserii la această oră sunt cele de șoferi, curieri, personal hotelier și, abia la final, ingineri. Salariile au crescut chiar și cu 30% în anumite domenii, dar și așteptările patronilor sunt semnificativ mai mari. Singura constantă din perioada premergătoare pandemiei și cea de acum este că cel mai bine plătiți sunt în continuare angajații din IT și din domeniul petrolier.

Salariile din România, în creștere, dar pentru cine

Cele mai atractive salarii din România sunt în continuare în industria IT și de software. Un full stack developer începe de la 4000 de lei pe lună, dar odată cu acumularea de experiență, ajunge cu ușurință la 16.000 de lei.

Dacă nu te pricepi însă la programare și nici nu vrei să înveți, cea mai bună soluție este să orientezi către industria petrolului și a gazelor naturale. În domeniul cu pricina, chiar și pentru începători, începi de la 3000 – 3500 de lei, dar ajungi cu ușurință la 10.000 de lei. Cel mai important este însă să fii un bun profesionist, să fii productiv, să-ți vezi de treabă. Nu de alta, dar specialiștii în recrutare atrag atenția asupra unui nou filtru al angajatorilor vizavi de oamenii neserioși.

”E de aşteptat ca salariile să crească în continuare, însă cresc la pachet cu nivelul de muncă şi aşteptările. În Occident se lucrează mult, se lucrează foarte serios şi sunt bine plătiţi. ”, atrage atenția specialistul în recrutare George Butunoiu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele