Salarii mari, pensii speciale, viață lungă și prosperă. Cercetătorii au confirmat: un politician trăiește mai mult decât tine
Un politician, de oriunde din lume, este mai probabil să trăiască mai mult decât un om de rând, au dezvăluit noi cercetări care nu fac decât să ne confirme ceea ce bănuiam deja, cu toții.
La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, politicienii din majoritatea țărilor analizate aveau tendința de a avea rate de mortalitate similare cu cele ale populației generale. Cu toate acestea, de-a lungul secolului al XX-lea, diferențele privind rata mortalității s-au extins considerabil în toate țările.
Asta înseamnă că „avantajul” politicienilor față de populația generală este, în prezent, cel mai mare din ultimii 150 de ani.
Descoperirile fac parte dintr-un nou studiu al Universității din Oxford, publicat recent în Jurnalul European de Epidemiologie. Cercetătorii au ajuns la concluzia aceasta după ce au studiat date despre mai bine de 57.500 de politicieni din 11 țări, inclusiv Australia, Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Elveția, Marea Britanie și SUA. Cu toate astea, studiul se aplică, negreșit, și celor din România.
Vrei să trăiești mai mult? Nimic mai simplu: poți deveni politician
Echipa a strâns informații valabile pentru toate țările din 1945 și 2014, dar analiza completă a inclus politicieni din anumite țări în care există înregistrări concrete, încă din 1816, până în 2017.
Femeile constituie între 3% (Franța și SUA) până la 21% (Germania) din eșantion.
În prezent, diferențele în speranța de viață variază de la aproximativ 3 ani, în Elveția, până la 7 ani, în SUA. Între timp, un om de rând din Italia are de 2,2 ori mai multe șanse de a muri în următorul an, în comparație cu un politician de aceeași vârstă și sex, iar această cifră este de 1,2 ori mai probabilă în Noua Zeelandă.
„Rezultatele arată că avantajul de supraviețuire al politicienilor de astăzi este foarte mare în comparație cu cel observat în prima jumătate a secolului XX. Este interesant că diferențele de mortalitate pe care le documentăm au început să crească cu o jumătate de secol mai devreme decât creșterile bine documentate ale inegalității veniturilor din anii 1980”, a declarat dr. Laurence Roope, coautor al studiului și cercetător principal la Health Economics Research Center.
Informația nu este, câtuși de puțin, una nouă pentru noi, oamenii de rând. Cu toate că studiul s-a axat mai puțin pe țara noastră, este lesne de înțeles că un politician român va trăi mai mult decât un om obișnuit: veniturile mari îi vor asigura servicii medicale de calitate, însă și accesul la hrană sănătoasă – printre altele.