Salarii mai mari pentru profesorii debutanți: marele anunț oficial conține și suma exactă pe care o vor primi în mână, lunar
Sistemul de învățământ nu este nici pe departe un domeniu atractiv pentru tinerii absolvenți. Chiar dacă au pregătire pedagogică, foarte mulți dintre aceștia preferă să lucreze în alte sectoare economice, din cauza salariilor mult prea mici în comparație cu responsabilitățile pe care le au. Ei bine, acest lucru se va schimba, după cum anunță însuși ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Oficialul de la vârful sistemul de învățământ din România promite să ia măsuri pentru a stimula tinerii să vină să lucreze în Educație. Cum va face acest lucru? Majorând salariile pentru profesorii debutanți.
Câți bani va lua în mână un profesor debutant
Astfel, aceștia ar urma să primească salariul mediu pe economie, încă din prima lună la catedră, susține oficialul.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), câştigul salarial mediu brut a fost de 6.401 lei în luna martie, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în februarie. Prin urmare, câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).
Dacă măsura propusă de ministru va intra în vigoare, salariul net al unui profesor debutant va fi, deci, de 4.000 de lei.
Astfel, speră oficialii din vârful Ministerului, se va rezolva o parte din deficitul de personal care macină în acest moment sistemul nostru de învățământ, mai ales în zonele rurale.
„Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. (…) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant.
Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii întotdeauna că o acordăm educaţiei la nivel declarativ”, a afirmat, miercuri, Cîmpeanu, după ce a participat la evenimentul „Starea Naţiunii: Nivelul literaţiei digitale în România”.