14 feb. 2022 | 07:00

Salarii de peste 10.000 de lei net, în România: așa înțelegi cine câștigă din criza energetică, de fapt. Nu sunt IT-iști

ACTUALITATE
Salarii de peste 10.000 de lei net, în România: așa înțelegi cine câștigă din criza energetică, de fapt. Nu sunt IT-iști

În ultimul deceniu, salariile din IT au fost considerate ca fiind de referință în România, cele mai mari, cu cea mai accelerată creștere. Criza energetică din ultima jumătate de an a schimbat însă clasamentul în privința salariilor nete de pe meleaguri mioritice.

Angajații din petrol, gaze și energie electrică s-au îmbogățit în ultimul an și, în continuare, se bucură de niște încasări absolut impresionante. Nici măcar nu a fost vorba de un an întreg. În ultimele 2-3 luni, veniturile lor lunare au explodat, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Astfel s-a ajuns la un salariu mediu net de 9388 lei net, în creștere cu 42,9% față noiembrie 2021.

Criza energetică vine cu vești bune pentru salariații din domeniu

Salariile celor care lucrează în domeniul furnizării de energie au crescut cu 27% în decembrie, comparativ cu luna anterioară. Cei care lucrează în exploatări petroliere pe teritoriul țării noastre au înregistrat creștere de până la 42% în aceeași unitate de timp. În consecință, petroliștii au ajuns la venituri medii de 9388 lei net, o valoare care te face să te gândești solid la schimbarea carierei.

În cazul celor care activează în domeniul producției și furnizării de energie electrică, veniturile au crescut cu aproximativ 27% în decembrie comparativ cu noiembrie. Astfel, s-a ajuns la un salariu mediu net de 6290 de lei. Nu în ultimul rând, salariile din domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor au crescut şi ele cu peste 25% în decembrie, până la un nivel mediu net de 7.237 lei. Revenind însă la petroliști, la momentul de față, ne aflăm în situația în care cele mai mari salarii sunt însă înregistrate în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Este vorba de nu mai puțin de 10.534 lei net.

La nivel național, câștigul salarial mediu nominal brut  a fost de 6427 lei în decembrie, în creștere cu 6,4% sau 383 lei comparativ cu luna anterioară. După plata taxelor și impozitelor, câștigul salarial mediu nominal net în România a fost în ultima lună a anului trecut egal cu 3879 lei, cu un plus de 234 lei de la o lună la alta. Cele mai mici salarii din România rămân dedicat angajaților din hoteluri și restaurante, aproximativ 1922 lei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele