13 sept. 2022 | 20:22

Ce se întâmplă cu prețul la pompă: șoferii, în agonie. Momentul culminant se apropie

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu prețul la pompă: șoferii, în agonie. Momentul culminant se apropie

Zile tensionate vin peste șoferii români care așteaptă cu sufletul la gură să vadă ce se mai întâmplă cu prețurile la pompă, dat fiind faptul că se apropie finalul perioadei în care se aplică măsura compensării cu 50 de bani a litrului de benzină și motorină.

După cum știm deja, Ordonanța de urgență care stabilește măsura compensatorie cu 50 de bani pe litrul de carburant, atât pentru firme, cât și pentru populație, urmează să expire la finele lunii septembrie.

După acest moment, nu se știe practic ce se va întâmpla. Șoferii nu au garanția că vor mai beneficia de prețuri reduse la pompele de benzină și motorină, iar acest gând îi neliniștește profund, dat fiind faptul că scumpirile continuă să-și facă simțite prezența în bugetele noastre, iar traiul de zi cu zi are un cost din ce în ce mai piperat. Atât pentru populație, cât și pentru mediul privat, eliminarea măsurii va echivala cu mari probleme economice.

Ceea ce știm sigur este că la finalul lunii va exista o evaluare a măsurii. E posibil, deci, fie să fie prelungită sub forma actuală, fie să fie adoptat un alt cuantum al compensării, fie să fie eliminată.

„La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună în sensul că am putut vedea cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețurilor la carburanți.”, a declarat anterior premierul Nicolae Ciucă.

Apele sunt tot mai tulburi

În acest moment, tensiunea deja se simte pe piață. Carburantul continuă să se scumpească.

Astăzi, unele stații OMV din București vindeau motorina la 8,5 lei/l, după o scumpire cu 4 bani. În schimb, vești ceva mai bune sunt pentru șoferii care alimentează cu benzină. Prețul e cu 17% mai mic la acest tip de combustibil, ieftinindu-se constant în ultimele săptămâni. Vorbim, practic, de o diferență de peste un leu între litrul de motorină și cel de benzină.

Dacă măsura cu privire la cei 50 de bani compensați de stat ar fi eliminată, e lesne de înțeles că piața de combustibil riscă să aibă parte de noi scumpiri. Tot ce ne rămâne de făcut în acest moment este să sperăm că acest lucru nu se va întâmpla.