03 mai 2022 | 09:25

S-a schimbat legea pentru toți românii, de acum nu mai ai voie să faci asta: ce se întâmplă cu actele

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru toți românii, de acum nu mai ai voie să faci asta: ce se întâmplă cu actele

O nouă lege schimbă tot ceea ce știai până acum despre cele mai importante acte ale tale. Printre acestea se numără certificatul de naștere, de deces, dar și de căsătorie. Noua lege a intrat în vigoare ieri, 2 mai 2022.

Așadar, conform acesteia, de acum nu mai ai voie să completezi sau să modifici, fără drept, absolut nicio informație aflată pe actele emise de starea civilă, indiferent de natura lor.

Renunța la obiceiul clasic de a plastifia cele mai importante acte ale tale

Unul dintre cele mai comune obiceiuri ale românilor este acela de a plastifia actele din hârtie pentru a rezista mai mult. Află că, de ieri, acest lucru a devenit interzis, informează avocat.net.

În cazul în care ai făcut deja asta, actul tău ar putea fi considerat nul și va trebuie, astfel, cel mai probabil, să mergi din nou la instituțiile acreditate și să ceri altele. Desigur, pe viitor ai face bine să nu repeți această greșeală pentru că o vei lua, negreșit, de la capăt – totul pe cheltuiala și pe nervii tăi.

Nulitatea acestor acte modificate în vreun fel, sau plastifiate, este constatată de ofițerii stării civile, ori de angajații din cadrul serviciilor comunitare de evidență a populației.

Legea nr. 105/2022 prevede, de asemenea, faptul că, tot de ieri, nu mai ai voie să „botezi” copilul cu mai mult de trei prenume. Așadar, dacă tocmai ai adus pe lume unul, ai grijă să alegi cu grijă cele maxim trei prenume, întrucât era telenovelelor mexicane pare să se fi sfârșit.

Dacă ești dezamăgit de ceea ce ai aflat până acum, îți dau și o veste bună: aceeași lege face posibilă simplificarea (cu alte cuvinte: ușoara debirocratizare) a metodelor de obținere a actelor menționate mai sus. În mod evident, vorbim despre timp de așteptare mai mic, însă și despre mai puțină bătaie de cap.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele