11 iul. 2022 | 10:00

S-a schimbat legea în România, impozit de 80% din câștiguri: dacă ai terenuri, te vizează direct

ACTUALITATE
S-a schimbat legea în România, impozit de 80% din câștiguri: dacă ai terenuri, te vizează direct

Codul Fiscal din România a suferit modificări semnificative în ultimele săptămâni. O parte dintre acele modificări au intrat deja în vigoare și s-au reflectat în taxe și impozite mai mare la o categorie stufoasă de produse și servicii. Acum, a intrat în vigoare și o prevedere ”dureroasă” referitoare la vânzătorii de terenuri.

În cazul în care te gândeai să intri într-o afacere cu terenuri agricole, merită să ai în vedere că o nouă ordonanță guvernamentală a cam desființat această practică în România. Nu de alta, dar nimănui nu-i convine să plătească 80% din câștig către statul român sub formă de impozit. Practic, dacă tu ai cumpărat un teren săptămâna trecută cu 10.000 de euro și îl vinzi în această săptămână cu 15.000 de euro, 80% din diferența de preț de 5000 de euro, adică 4000, merg către statul român.

Cum ajungi să dai 80% din câștiguri la stat

Termenul gândit de stat ca fiind pasibil de o așa numită speculă, atunci când vorbim de comerțul cu terenuri agricole este de 8 ani. Astfel, dacă vinzi acum un teren care ți-a intrat în posesie în ultimii 8 ani, impozitul pe câștig este de 80%. În teorie, existau deja niște reglementări pe marginea acestei impozitări agresive, dar erau imprecise și neclare, iar prin Ordonanța Guvernamentală 102/2022, s-au lămurit lucrurile.

“Terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligația plății de către vânzători a unui impozit în cotă de 80% aplicată asupra diferenței pozitive dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării”, se arată în OUG 104/2022. Nu plătești acel impozit dacă termenul este mai lung de 8 ani între momentul cumpărării și cel al vânzării.

Pentru a se calcula în mod corect valoarea unui teren, se folosește o valoarea orientativă stabilită prin expertiza întocmită de camera notarilor publici sau pornind de la valoarea minimă stabilită prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici din respectiva perioadă, după caz. Totodată, în cazul înstrăinării, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din proprietățile imobiliare ale persoanei juridice și în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a opt ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri, persoana fizică și/ sau juridică care înstrăinează are obligația de a plăti un impozit în cotă de 80% aplicată asupra câștigului, conform avocatnet.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele