30 nov. 2022 | 13:32

S-a dat alarma pentru pompele de benzină și motorină: dispare definitiv țițeiul din Rusia, vom mai avea carburant la iarnă?

ACTUALITATE
S-a dat alarma pentru pompele de benzină și motorină: dispare definitiv țițeiul din Rusia, vom mai avea carburant la iarnă?

Mulți șoferi români se simt îngrijorați de perspectiva de a ne confrunta cu un puternic deficit de carburant, în sezonul rece viitor.

Iarna este la doar un pas distanță și tot la distanță foarte mică se află și momentul în care intră în vigoare embargoul impus de statele Uniunii Europene împotriva țițeiului din Rusia.

Începând cu data de 5 decembrie 2022, blocul comunitar european va bloca aproximativ 90% din produsele petroliere venite din Federația Rusă, ca efort al Uniunii de a deveni independentă de Kremlin, după declanșarea războiului sângeros din Ucraina și continuare agresiunilor în ultimele luni.

Acestea fiind condițiile, mulți se întreabă dacă nu cumva vom ajunge în situația de a ne confrunta cu deficit de carburant, în iarnă.

Temerile sunt oarecum justificate, dacă ținem cont de dependența uriașă a comunității europene față de petrolul rusesc. Amintim că, numai pe parcursul anului trecut, Europa a importat aproximativ 50% din produsele petroliere ale rușilor și trei sferturi din gazele sale naturale.

Panică la pompă. Ce se întâmplă cu benzina și motorina la iarnă, totul pleacă de la decizia radicală a UE. Ai noștri s-au supărat rău pe ruși

Ei bine, nu mai este cazul să ne gândim la astfel de scenarii, ne dau asigurări înalții noștri oficiali de la Palatul Victoria, fiindcă Uniunea depune eforturi pentru a identifica soluții în timp real, astfel încât aceste crize și decizii să nu impacteze cu populația sau firmele.

Prin urmare, ar trebui ca acest embargo să nu se resimtă la pompele de benzină și de motorină din România, în această iarnă.

“România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina.

Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene”, a ținut să precizeze Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.