Rușii s-au apropiat tot mai mult de Kiev. Forțele terestre ruse întâmpină, însă, probleme serioase

Rușii s-au apropiat tot mai mult de Kiev. Forțele terestre ruse întâmpină, însă, probleme serioase

De 17 zile, forțele armate ruse încearcă să captureze capitala Ucrainei, Kiev. Deocamdată, militarii ucraineni au reușit să reziste eroic în fața atacurilor invadatorilor, iar președintele Zelenski îi susține să continue lupta. Cu toate acestea, forțele terestre ale rușilor s-au apropiat de Kiev, aflându-se la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, conform unei declarații oficiale a Ministerului Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii.

Armata rusă, tot mai aproape de Kiev. Soldații au în plan încercuirea capitalei ucrainene

Update, 12 martie, 15:00. Un anunț al Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, a transmis că forțele terestre rusești, care plănuiesc încercuirea Kievului, „au rămas în mare parte blocate în ultimele 24 de ore”. Se pare că soldații se confruntă cu probleme de reaprovizionare şi realimentare.

„Operaţiunile ofensive necoordonate şi sporadice ale Rusiei împotriva marilor oraşe ucrainene susţin evaluarea Statului Major ucrainean conform căreia forţele ruse se confruntă cu probleme de moral şi de aprovizionare tot mai mari şi au pierdut iniţiativa”, scrie BBC, citând institutul.

De asemenea, sursa citată susține că trupele rusești sunt blocate în mare parte în jurul orașului Harkov. Totodată, o hartă distribuită pe Twitter de către Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată că trupele armatei ruse înaintează spre vestul Ucrainei.

Rușii s-au apropiat de Kiev, dar întâmpină probleme logistice
Rușii s-au apropiat de Kiev, dar întâmpină probleme logistice foto – ISW

ȘTIREA INIȚIALĂ

Jurnaliștii CNN au raportat mai multe explozii în apropiere de Kiev, fără însă a putea să confirme dacă atacurile aparțin soldaților ruși sau ucraineni. Peste jumătate dintre locuitorii capitalei ucrainene au fugit, susțin autoritățile din statul vecin, în timp ce aceia care au rămas se confruntă cu o situație dramatică, dat fiind faptul că proviziile sunt aproape epuizate. Iar orele ce urmează sunt cu atât mai dificile.

Mare parte din forțele terestre ruse se află tot mai aproape de centrul Kievului, situându-se la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei, susține Ministerul Apărării al Regatului Unit, după consultările cu serviciile de informații. Acestea din urmă transmit că se încearcă o încercuire a orașului, astfel încât să se limiteze vulnerabilitatea forțelor ofensive ruse, afectate de cele mai bine de două săptămâni de conflict.

„Luptele la nord-vest de Kiev continuă cu forțele terestre ruse aflate acum la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului. Elementele marii coloane ruse de la nord de Kiev s-au dispersat. Acest lucru este probabil pentru a susține o încercare rusă de a încercui orașul. Ar putea fi, de asemenea, o încercare a Rusiei de a-și reduce vulnerabilitatea la contraatacuri ucrainene, care au avut un impact semnificativ asupra Forțele ruse”, a transmis Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Locuitorii din Kiev, blocați în centrul luptelor

O nouă serie de bombardamente au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în împrejurimile Kievului, armata rusă punând o presiune tot mai mare asupra defensivei ucrainene. Ajunși la marginea capitalei ucrainene, rușii încearcă să elimine apărarea din localitățile aflate în proximitatea Kievului, la nord și la vest, susține Statul Major al Ucrainei.

Miercuri și joi, aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate din zona Kievului și din împrejurimi, circa 100.000 de cetățeni fiind scoși din zona de conflict în total, din Ucraina. Numărul celor care au părăsit țara aflată sub asediul armatei ruse a depășit 2,5 milioane, potrivit raportării ONU. Cu toate acestea, mai bine de 2 milioane de locuitori ai Kievului sunt încă blocați în mijlocul atacurilor care avansează către capitala Ucrainei. Bombardamentele și luptele au continuat de cele mai multe ori în timpul operațiunilor de evacuare.

Numeroase orașe ucrainene, aflate sub asediu

Mai multe orașe cheie, precum Harkov, Cernihiv, Sumy și Mariupol se află în centrul atacurilor armatei ruse, forțele ofensive ale Kremlinului încercuindu-le. Un atac extrem de violent a avut loc recent în Nikolaev, un oraș de peste 480.000 de locuitori, unde rachetele au țintit locuințele oamenilor. Localitatea, aflată la aproximativ 130 km de Odesa, a fost atacată de rachete, care au căzut peste zone rezidențiale, susține guvernatorul regiunii. Proiectilele au lovit inclusiv spitalul oncologic din zonă.

De asemenea, orașul-port de la Marea Azov, Mariupol, se află sub asediu de zile bune. Aici situația este dramatică, după ce criza umanitară începe să se adâncească pentru că ajutoarele nu reușesc să ajungă în oraș. Totodată, evacuarea civililor a eșuat din pricina bombelor, atacurile rușilor fiind fără oprire. Mai bine de 1600 de civili și-au pierdut viața în timpul bombardamentelor.

„Situația este îngrozitoare. Armata rusă continuă să dea lovituri aeriene, bombardamente de artilerie, iar trupele lor sunt la marginea orașului. Iar în unele cartiere au loc bătălii în stradă. Și, după cum puteți vedea, situația umanitară se degradează de la oră de oră, de la secundă la secundă.”, a transmis Sergei Orlov, viceprimarul din Mariupol.

Miercuri, un spital de pediatrie din Mariupol a fost lovit de obuze, iar o clădire destinată persoanelor cu dizabilități din Harkov a fost, de asemenea, ținta atacurilor ruse. Totodată, Institutul de Fizică și Tehnologie din Harkov a fost și el atacat de soldații lui Vladimir Putin, însă rușii au atribuit acțiunea armatei ucrainene.

Citește și: