Rușii încep să se joace la butoane: decizia tocmai a fost luată și ne implică direct. Asta ne mai lipsea
Rusia începe să dea semne că pune presiune pe piața de gaze naturale din regiune. Practic, putem spune că „se joacă la butoanele conductelor” și, din păcate, efectele vor fi resimțite, în mod direct, în România. De parcă presiunile inflaționiste nu erau destul de mari, acum sunt așteptate noi scumpiri pe piețele internaționale de energie.
Rușii tocmai au transmis că va intra în revizie, pentru două luni de zile, conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) prin care Rompetrol importă țițeiul prelucrat în rafinăria Petromidia, cea mai mare din România. Informația nu reprezintă un simplu zvon, ci a fost transmisă chiar de către ministrul adjunct al Energiei din Rusia, țară tranzitată de petrolul kazah înainte de a ajunge în România.
Linia de 1.500 km a Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) conectează câmpul petrolier Tengiz de infrastructura de export de pe coasta Rusiei Mării Negre. Câmpul petrolier Tengiz este situat în zonele din vestul Kazahstanului, iar infrastructura de export este situată la Novorossiysk, pe coasta Rusiei Mării Negre.
Această conductă este asemănătoare cu o arteră vitală pentru Kazahstan, deoarece reprezintă două treimi din exporturile de petrol ale Kazahstanului. Capacitatea totală a conductei este de 1,4 milioane de barili pe zi de petrol.
Conducta CPC a fost în centrul atenției de la invazia Ucrainei de către Rusia, care a restricționat exporturile rusești și a dus la o creștere a prețului petrolului. Statele Unite au impus sancțiuni petrolului rusesc, dar au spus că fluxurile din Kazahstan prin Rusia ar trebui să fie neîntrerupte.
Conducta livrează aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi, sau 1,2% din cererea globală. Orice perturbare majoră a fluxurilor sale va pune o presiune suplimentară pe o piață mondială a petrolului care se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare de la embargoul arab al petrolului din anii 1970.
Majoritatea petrolului din conductă aparține Rusiei, Kazahstanului și companiilor petroliere internaționale precum Chevron.
Ceea ce se întâmplă era previzibil
Rusia a spus că sancțiunile occidentale asupra Ucrainei echivalează cu un război economic împotriva acesteia. Oficialii au mai ținut să sublinieze că Moscova va recurge la toate instrumentele disponibile pentru a se apăra, inclusiv limitarea aprovizionării cu gaze către Europa.
„Rusia poate face foarte dificilă efectuarea reparațiilor, având în vedere provocările cu care se confruntă în prezent în vânzarea propriului petrol”, a declarat Amrita Sen, analist șef de petrol la Energy Aspects, o companie de consultanță.