25 mart. 2022 | 14:30

Rusia vrea să revină la pedeapsa cu moartea, după excluderea din Consiliul Europei? Declarațiile lui Medvedev

ULTIMA ORĂ
Rusia vrea să revină la pedeapsa cu moartea, după excluderea din Consiliul Europei? Declarațiile lui Medvedev

Rusia ia în calcul să revină la pedeapsa cu moartea, ca urmare a excluderii la mijlocul lunii martie din Consiliul Europei – cel mai important organism al drepturilor omului de pe continent, din cauza războiului său contra Ucrainei. În prezent, în Rusia nu mai există restricții privind întoarcerea la pedeapsa capitală, măsură suspendată printr-un moratoriu care e în vigoare din 1997. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia ia în calcul revenirea la pedeapsa cu moartea

După ce Federația Rusă a fost exclusă oficial din Consiliul Europei pe 16 martie, drapelul acesteia fiind dat jos din fața sediului de la Strasbourg, țara condusă de Vladimir Putin ia în considerare revenirea la pedeapsa cu moartea, potrivit unui anunț făcut de vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev (fost președinte al Rusiei).

Acum, în Rusia nu mai există restricții privitoare la întoarcerea la pedeapsa capitală, măsură suspendată printr-un moratoriu care este în vigoare din 1997, însă totul va depinde de situația actuală, a menționat Medvedev.

„Puteți trata pedeapsa cu moartea în moduri diferite. Desigur, punctele de vedere au fost întotdeauna opuse. Dar cel puțin următoarele se pot spune acum: motivul pentru adoptarea unui număr de decizii ale Curții Constituționale a fost, fără îndoială, participarea țării noastre la convențiile Consiliului Europei. Acum aceste convenții și-au pierdut puterea pentru noi“, a afirmat Medvedev într-un interviu pentru RIA Novosti.

Citește și: Dimitri Medvedev, amenințări pentru „dușmanii“ Rusiei: „Avem puterea de a îi pune la locul lor“

Temeiurile internaționale pentru suspendarea pedepsei capitale au dispărut

Potrivit declarațiilor făcute de fostul președinte al Rusiei, temeiurile internaționale pentru suspendarea pedepsei cu moartea au dispărut, însă „pozițiile juridice interne“ ale Curții Constituționale a Federației Ruse, care se bazează pe situația penală actuală, joacă un rol important în aceste zile.

„Pornesc de la premisa că, dacă totul este calm, atunci aceste poziții juridice pot rămâne aceleași cum erau. Dar nici pozițiile juridice nu sunt eterne, dacă ceva se schimbă în viața societății, atunci aceste poziții juridice pot fi și ele revizuite“, a mai spus vicepreședintele Consiliului de Securitate.

Reamintim că, pe 16 martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat în favoarea unei propuneri de excludere a Rusiei din calitatea de membru, ca urmare a „ofensivei militare speciale“ în Ucraina.

Mișcarea a venit la o zi după ce Rusia a anticipat excluderea.