Rusia, ultimatum pentru Lituania după blocada de la Kaliningrad: „Este fără precedent, vom reacţiona”

Rusia, ultimatum pentru Lituania după blocada de la Kaliningrad: „Este fără precedent, vom reacţiona”

Moscova susține că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către exclava rusă Kaliningrad este „fără precedent” şi a avertizat că va reacționa. Reacția Kremlinului vine după ce autoritățile de la Vilnius au blocat tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancțiunilor Uniunii Europene.

Rusia este furioasă pe Lituania

Unica linie ferată din Rusia către Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise de Vilnius se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție şi echipamentele cu tehnologie avansată.

„Considerăm acest lucru ilegal. Situația e mai mult decât gravă (…) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacționa”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Măsuri ostile ce vizează Kalinigrad

La rândul său, Ministerul rus de Externe a acuzat că „măsurile provocatoare ale părții letone, care încalcă obligațiile internaționale ale Letoniei și înainte de toate Declarația Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană privind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, sunt ostile”.

„Dacă tranzitul mărfurilor între Kalinigrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu va fi reluat în totalitate, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și apăra interesele naționale”, au transmis oficialii ruși.

Kaliningrad este un teritoriu rus care are granițe doar cu Polonia şi Lituania, ambele membre NATO şi UE. În afară de transportul feroviar, exclava mai dispune de o conductă de gaz din Rusia care trece tot pe teritoriul lituanian. Guvernatorul regiunii a spus că interdicția ar putea afecta până la jumătate din bunurile trimise în zonă.

Decizia care face valuri la Kremlin

Sâmbătă, 18 iunie, Lituania a început interzicerea tranzitului feroviar de mărfuri care fac obiectul sancțiunilor Uniunii Europene către exclava rusească Kaliningrad, au declarat autoritățile de transport din țara baltică. „Lista neagră” a UE include cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată. Reamintim că Uniunea Europeană, Statele Unite și aliații au impus sancțiuni stricte Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Anton Alikhanov, guvernatorul Kaliningradului, a declarat că va cere autorităților de la Moscova să ia măsuri contravenționale împotriva Lituaniei pentru impunerea interdicției. El a spus că va căuta, de asemenea, să trimită mai multe mărfuri cu vaporul în regiune.

Exclava Kaliningrad din Marea Baltică, cuprinsă între Lituania și Polonia, a devenit parte a Uniunii Sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial. Are o populație de aproximativ 430.000 de oameni și găzduiește sediul flotei ruse din Marea Baltică.

Citește și: