Reacție de la Kremlin, după ce Ucraina și Moldova au primit statut de candidate la UE

Reacție de la Kremlin, după ce Ucraina și Moldova au primit statut de candidate la UE

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Ucrainei să i se acorde statutul de țară candidată în încercarea acesteia de a deveni membră a Uniunii Europene, primul pas oficial într-un proces care durează în mod normal mai mult de un deceniu.

Kremlinul reacționează la statutul de candidate ale Moldovei și Ucrainei la UE

De asemenea, Comisia a recomandat un statut similar pentru Moldova – care a depus cererea de aderare la blocul comunitar la scurt timp după Ucraina, stimulată de preocupările legate de amenințările Rusiei în regiune – dar nu și pentru Georgia, țara vecină, care a fost considerată nepregătită pentru candidatura la UE.

Mișcarea privind Ucraina a căpătat un aer de mai mare inevitabilitate miercuri, când liderii Franței, Germaniei, Italiei și României și-au anunțat sprijinul pentru calea Ucrainei în timpul unei vizite la Kiev.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a deschis vineri reuniunea comisarilor U.E. de la Bruxelles purtând o cămașă albastră și un blazer galben, culorile naționale ale Ucrainei.

Kremlinul a reacționat la aceste vești, spunând că „necesită atenția noastră sporită”. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că Rusia urmărește îndeaproape eforturile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Problema necesită atenția noastră  sporită, pentru că suntem cu toții conștienți de intensificarea discuțiilor în Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE”, a declarat Dimitri Peskov.

„Sunt diverse transformări pe care le urmărim foarte atent”, a mai spus Peskov.

El le-a mai spus reporterilor că scopul „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina continuă să fie „salvarea” populației din  Donbas de „atacuri barbare” ale forțelor ucrainene din Kiev.

Citește și: