16 mart. 2022 | 16:09

Rusia spune că demilitarizarea Ucrainei ar fi un prim compromis. Cum răspunde Kievul

ULTIMA ORĂ
Rusia spune că demilitarizarea Ucrainei ar fi un prim compromis. Cum răspunde Kievul

Rusia spune că demilitarizarea Ucrainei pe modelul austriac ar putea fi un compromis, dar și un pas spre realizarea păcii. Afirmația a venit la scurt timp după ce un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile cu delegația rusă sunt foarte dificile, însă există spațiu pentru un compromis. Ce răspuns a oferă Kievul la propunerea Rusiei, afli în continuare.

Rusia: Demilitarizarea Ucrainei, un prim compromis

După ce şeful delegaţiei ruse la discuţiile cu Ucraina, Volodymyr Medinsky, a afirmat că Kievul ar fi propus crearea unei versiuni austriace sau suedeze a unui stat demilitarizat în Ucraina, un membru al delegației ucrainene a răspuns la această afirmație, punctând că, în războiul direct cu Federația Rusă, modelul poate fi doar „ucrainean“.

„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Federaţia Rusă. Prin urmare, modelul poate fi doar «ucrainean» şi doar despre «garanţii de securitate» verificate legal“, a declarat Mihailo Podoleak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

În opinia rușilor însă, transformarea Ucrainei într-o țară demilitarizată pe modelul austriac ar putea fi un prim compromis în cadrul negocierilor de pace, transmite Sky News.

Agenţia de ştiri RIA, deţinută de stat, a anunțat, de asemenea, că demilitarizarea Ucrainei ar putea reprezenta un pas spre realizarea păcii.

Ce înseamnă demilitarizarea Ucrainei în opinia Rusiei? Încă nu este clar, însă țara condusă de Volodimir Zelenski ar putea păstra câteva forțe armate.

Citește și: Războiul din Ucraina ar trebui să se termine la începutul lunii mai: „Ar trebui să avem un acord de pace mult mai devreme“

Cum răspunde Kievul

Afirmația conform căreia Kievul își propune să creeze în Ucraina o versiune austriacă sau suedeză a unui stat demilitarizat cu propria sa armată îi aparține, după cum spuneam, șefului delegației ruse, consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, care a transmis următoarele:

„Conservarea și dezvoltarea statutului neutru al Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei – se discută o întreagă gamă de probleme legate de mărimea armatei ucrainene.

Ucraina oferă o versiune austriacă, suedeză a unui stat demilitarizat neutru, dar în același timp un stat care are propriile forțe armate și navale. Toate aceste probleme sunt discutate la nivelul conducerilor ministerelor Apărării Rusiei și Ucrainei“.

Opinia a venit după ce un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski a spus că discuţiile cu Rusia sunt „foarte dificile“, dar că există spațiu pentru un compromis.

Între timp, negocierile de pace între Rusia și Ucraina continuă, liderul de la Kiev declarând că discuțiile sună acum mai „realist“, însă e nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord, transmite Reuters.

„Întâlnirile continuă şi, sunt informat, poziţiile din timpul negocierilor sună deja mai realist. Dar mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei“, a spus Zelenski.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este încă prea devreme pentru a spune cum vor progresa discuțiile (mai multe detalii AICI).