Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Decizia luată în urma bombardamentelor de la Zaporojie

Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Decizia luată în urma bombardamentelor de la Zaporojie

Rusia a solicitat participarea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Acesta ar urma să prezinte un raport pe această temă.

Rusia vrea întrunirea ONU

Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe 11 august în legătură cu atacurile Ucrainei asupra centralei nucleare (NPP) Zaporojie, a declarat marți o sursă din cadrul misiunii Rusiei la ONU.

„Rusia a solicitat o ședință a Consiliului de Securitate al ONU care să aibă loc în după-amiaza zilei de 11 august, în legătură cu ultimele atacuri ale Ucrainei asupra centralei nucleare de la Zaporojie și posibilele consecințe catastrofale ale acestora”, a declarat sursa.

Potrivit informațiilor, Rusia a solicitat participarea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care urmează să facă un raport pe această temă.

Șeful ONU pentru probleme nucleare a avertizat că cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Ucraina, „a scăpat complet de sub control” și a lansat un apel urgent către Rusia și Ucraina pentru a permite rapid experților să viziteze complexul vast pentru a stabiliza situația și a evita un accident nuclear.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat marți, într-un interviu acordat The Associated Press, că situația devine tot mai periculoasă pe zi ce trece la centrala Zaporojie din orașul Enerhodar, situat în sud-estul țării, pe care trupele rusești au capturat-o la începutul lunii martie, la scurt timp după invazia lor din 24 februarie în Ucraina.

Situație gravă la centrala nucleară

„Fiecare principiu al siguranței nucleare a fost încălcat” la uzină, a spus el. „Ceea ce este în joc este extrem de serios și extrem de grav și periculos”.

Grossi a citat multe încălcări ale siguranței centralei, adăugând că aceasta se află „într-un loc unde se desfășoară un război activ”, în apropierea teritoriului controlat de Rusia.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamente la începutul războiului, când a fost preluată, și informații continue din partea Ucrainei și a Rusiei care se acuză reciproc de atacuri la Zaporojie.

Există „o situație paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul ucrainean al acesteia continuă să conducă operațiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricțiune și presupuse violențe, a spus el. Deși AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt „defectuoase” și „fragmentate”, a spus el.