Rusia, sfătuită și de țările prietene să oprească războiul. Un aliat al lui Putin i-a spus că îl ajută să rezolve situația
Președintele chinez Xi Jinping i-a spus miercuri președintelui rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că toate părțile ar trebui să lucreze pentru a rezolva criza din Ucraina „într-o manieră responsabilă”, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV.
Xi Jinping către Putin: Toate părțile trebuie să conlucreze pentru soluționarea crizei din Ucraina
China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina sau să le califice drept invazie și a îndemnat la o soluție negociată.
În convorbirea lor, Xi a reiterat disponibilitatea Chinei de a ajuta la rezolvarea situației.
China și Rusia au devenit din ce în ce mai apropiate în ultimii ani, iar în februarie, Putin și Xi au semnat un parteneriat strategic de mare anvergură care vizează contracararea influenței SUA și au declarat că nu vor avea „niciun domeniu „interzis” de cooperare”.
Vineri, Rusia și China au inaugurat un nou pod transfrontalier în Orientul Îndepărtat, care speră să stimuleze și mai mult comerțul, în timp ce Moscova se resimte de pe urma sancțiunilor occidentale radicale impuse din cauza acțiunilor sale în Ucraina.
Rusia numește războiul din Ucraina o operațiune militară specială.
Relația dintre China și Rusia, una foarte strânsă
China și-a intensificat sprijinul retoric pentru Rusia, sfidând SUA și alte națiuni care doresc ca Beijingul să condamne Moscova pentru războiul din Ucraina.
„O concluzie importantă din succesul relațiilor dintre China și Rusia este că cele două părți se ridică deasupra modelului de alianță militară și politică din epoca Războiului Rece”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, adăugând că acestea „se angajează să dezvolte un nou model de relații internaționale”.
Acest model implică faptul că nu trebuie să provoace confruntări sau să vizeze alte națiuni, a declarat Zhao în cadrul unei ședințe periodice de informare vineri la Beijing.
El a adăugat că acesta este diferit de „mentalitatea de Război Rece” afișată de anumite țări – critica standard a Beijingului la adresa cooperării SUA cu blocuri precum Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, a cărei expansiune, potrivit Beijingului, a dus la atacul Rusiei.
Președintele Joe Biden l-a avertizat luna trecută pe președintele Xi Jinping cu privire la „implicațiile și consecințele” dacă Beijingul va susține Moscova în privința invaziei, iar liderul chinez a declarat că țara sa nu a dorit războiul.