11 mart. 2022 | 15:04

Rusia folosește bombe cu dispersie în zone populate din Ucraina, afirmă ONU

ULTIMA ORĂ
Rusia folosește bombe cu dispersie în zone populate din Ucraina, afirmă ONU

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că a primit „rapoarte credibile” cu privire la mai multe cazuri în care forțele ruse au folosit muniții cu dispersie în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea nediscriminată a unor astfel de arme ar putea echivala cu crime de război.

Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina

Agenția ONU are zeci de monitori în țară și se așteaptă să sosească mai mulți odată ce o comisie instituită de Consiliul de la Geneva pentru a investiga posibile crime de război va fi operațională. A confirmat cel puțin 549 de morți civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, deși susține că cifra reală este probabil mai mare.

„Datorită efectelor lor extinse, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului internațional umanitar care guvernează desfășurarea ostilităților.

Reamintim autorităților ruse că dirijarea atacurilor împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente de zonă în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii, sunt interzise de dreptul internațional și pot echivala cu crime de război”, a declarat purtătorul de cuvânt Liz Throssell jurnaliştilor la Geneva, relatează Reuters.

Bombele cu dispersie sunt alcătuite dintr-o carcasă goală care explodează în aer, dispersând zeci sau chiar sute de „bombițe” mai mici pe o zonă largă. Rusia nu este parte la o convenție din 2008 care interzice munițiile cu dispersie, deși este obligată de dreptul internațional umanitar, în special de interzicerea atacurilor fără discriminare.

Ucraina a acuzat vineri forțele ruse că au lovit un spital de psihiatrie din apropierea orașului Izyum, din est. Throssell a spus că rapoartele privind atacurile asupra centrelor de sănătate din Ucraina sunt „șocante”.

O bază de date a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat vineri că au existat până acum 27 de atacuri confirmate asupra centrelor de sănătate de la începutul invaziei ruse, fără a numi autorii. Rusia a negat că a vizat civili în ceea ce numește o „operație specială” de dezarmare a Ucrainei.

Întrebată despre o potențială schimbare a politicii Facebook, care ar permite unor utilizatori să solicite violență împotriva rușilor și a soldaților ruși, Throssell a numit-o „îngrijorătoare” și a spus că biroul ei o va pune în discuție companiei.

OMS a recomandat Ucrainei să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată în laboratoarele de sănătate

Pe măsură ce Rusia își continuă invazia, Organizația Mondială a Sănătății a „recomandat cu tărie” Ministerului Sănătății din Ucraina să distrugă în siguranță „patogenii cu amenințare ridicată” care ar putea fi găzduiți în laboratoarele de sănătate publică ale țării, pentru a preveni „orice potențiale scurgeri”.

Invazia Ucrainei de către Rusia pune în pericol unitățile de sănătate publică. Similar altor națiuni, oamenii de știință din Ucraina desfășoară uneori cercetări care implică agenți patogeni pentru a înțelege mai bine biologia lor, modul în care se răspândesc și cum ar putea provoca boli la oameni.

„OMS promovează, de asemenea, biosecuritatea în laboratoare, de exemplu, prevenirea eliberării accidentale sau deliberate de agenți patogeni. Ca parte a acestei lucrări, OMS a recomandat cu fermitate Ministerului Sănătății din Ucraina și altor organisme responsabile să distrugă agenții patogeni cu amenințare ridicată pentru a preveni eventualele scurgeri”, a spus Jašarević, conform CNN.

OMS a remarcat în e-mailul său că încurajează „eliminarea în siguranță și sigură a oricăror agenți patogeni” și ar ajuta la nevoie și ori de câte ori este posibil.

„OMS ajută în mod obișnuit statele membre să își îmbunătățească capacitățile de sănătate publică, inclusiv prin facilitarea îmbunătățirii siguranței și securității laboratoarelor care dețin mostre de agenți patogeni care prezintă interes pentru sănătatea publică”, a scris vineri purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jašarević, într-un e-mail către CNN.

„Oficiul de țară al OMS din Ucraina lucrează de câțiva ani cu Ministerul Sănătății și cu alți parteneri, inclusiv cu alte state membre ale OMS, pentru a sprijini îmbunătățirea biosecurității și a biosecurității laboratoarelor, precum și a capacității personalului de laborator, în special de a răspunde la pandemia de COVID-19”, a mai spus Jašarević.