08 sept. 2022 | 13:27

Rusia expulzează încă un diplomat român, ca răspuns la decizia autorităților de la București

ULTIMA ORĂ
Rusia expulzează încă un diplomat român, ca răspuns la decizia autorităților de la București

Rusia a decis expulzarea încă unui diplomat român, după ce autoritățile de la București au expulzat un diplomat rus. Cosmin Constantin Ioniță, însărcinatul cu afaceri al României în Rusia, a fost informat că o un angajat al Ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata.

Un diplomat român, expulzat de Rusia

„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în Federaţia Rusă (prim-colaborator, conform site-ului MAE de la Bucureşti), Cosmin Constantin Ioniţă, a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost înmânată o notă a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei României în Rusia drept „persona non grata”.

Măsura vine ca un răspuns la decizia luată de România de a îl declara persona non grata pe un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, conform Ministerului rus de Externe, condus de Serghei Lavrov.

România, statele UE, SUA și Marea Britanie au fost trecute de Rusia pe lista țărilor neprietenoase.

Rusia a amenințat România

Rusia și țările din Europa și-au expulzat reciproc sute de diplomați încă de la izbucnirea războiului în Ucraina.

În aprilie 2022, România a anunțat că a expulzat zece diplomați ruși, în urma genocidului de la Bucha. În august, MAE român a expulzat un alt diplomat al Ambasadei Rusiei la București.

De fapt, Rusia a amenințat România, spunând că „va răspunde în mod adecvat”.

„Acţiunile stereotipe ale autorităţilor române sunt menite să demonstreze loialitatea lor maximă faţă de mediile corporative occidentale.

Nu există aici nicio linie independentă a Bucureştiului cu orientare naţională, ceea ce nu face decât să agraveze situaţia”, a adăugat ea, citată de agenţiile de presă TASS şi Ria Novosti”, susținea purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova