26 mai 2022 | 16:01

Rusia exportă în UE masiv aceste alimente: ce legătură are portul din Constanța

ACTUALITATE
Rusia exportă în UE masiv aceste alimente: ce legătură are portul din Constanța

Rusia exportă un număr impresionant de tone de cereale. Mai exact, 216.183 tone de cereale au ajuns în câteva state europene, în luna martie.

Conform rferl.org, este cea mai mare cantitate de cereale importată până în prezent de Uniunea Europeană din Rusia, în luna martie. Recordul precedent a fost atins în anul comercial 2013/2014, când au intrat pe piața europeană, în luna martie, 211.558 de tone de cereale rusești.

Porumbul, și anume 136.288 de tone, a fost cel mai exportat, în plin război. Acesta a fost urmat de grâul comun, 39.213 de tone și orez – 17.150 de tone.

Letonia este statul european care a importat cea mai mare cantitate de cereale rusești, în martie. Mai exact, țara a importat din Rusia 89.478 de tone de cereale. Pe locul doi se află Lituania, cu 57.123 de tone, iar Spania a cumpărat 23.035 de tone de cereale rusești.

De asemenea, și în Finlanda au ajuns cereale din Rusia – 8.177 de tone, dar și în Germania – 157 de tone. România a importat doar 80 de tone de cereale din țara care a provocat un război în Ucraina.

În acest context, blocada instituită de Rusia în porturile ucrainene afectează puternic comerțul cu cereale ale țării atacate militar. Autoritățile de la Bruxelles caută soluții alternative pentru grâul din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară la nivel mondial. Ca referință, portul Constanța, dar și Dunărea au devenit extrem de importante pentru comerțul cu cereale din Ucraina.

Condiția pusă de Rusia ca să împiedice o criză alimentară globală. Ce vrea Putin în schimb

Oficialii de la Kremlin transmit că porturile din Ucraina ar putea fi deschise dacă statele occidentale renunță la o parte din sancţiunile antiruse, dar Kievul denunţă „şantajul” Rusiei, părând să critice inclusiv abordarea Uniunii Europene.

„Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare colectivă, care să implice anularea sancţiunilor instituite asupra exporturilor ruse şi a tranzacţiilor financiare”, spune Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe.

Omul lui Putin vrea, totodată, și „deminarea de către Kiev” a regiunilor care se află în largul porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest context, Rusia „este pregătită să asigure culoare umanitare” navelor care transportă cereale, a subliniat Andrei Rudenko.