21 sept. 2022 | 09:26

Rusia: Contraofensiva lui Zelenski s-a întors împotriva Ucrainei

ULTIMA ORĂ
Rusia: Contraofensiva lui Zelenski s-a întors împotriva Ucrainei

Autoritățile ruse l-au acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că este responsabil de distrugerea țării, o consecință, spun ele, a contraofensivei lansate de Kiev pentru a alunga trupele rusești din orașe precum Harkov.

Rusia, critici pentru Zelenski

„Contraofensiva lui Zelenski s-a întors împotriva Ucrainei (…) El a distrus atât țara, cât și oamenii care i-au fost încredințați”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Într-o postare partajată pe canalul său Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse l-a criticat pe șeful statului ucrainean pentru că s-a folosit de „jokerul sângeros” al Statelor Unite pentru a-și duce la îndeplinire tentativele de recucerire,

Forțele armate ucrainene desfășoară de câteva zile o contraofensivă în nord-estul țării, eliberând astfel un teritoriu deținut anterior de Rusia. De fapt, Zelenski a avertizat trupele rusești că nu au decât opțiunea de a „fugi sau de a se preda”.

Forțele ucrainene au capturat câteva sute de soldați ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov, aducând astfel o contribuție semnificativă la fondul de schimb de prizonieri de război al Ucrainei.

 „În orice caz, pot să vă spun cu sinceritate că Rusia deține mai mulți prizonieri soldați ai noștri decât deținem noi soldați ruși sau mercenari care lucrează pentru Federația Rusă, teroriștii. Așa că scopul nostru este să reîntregim acest fond [fondul de schimb de prizonieri – n.r.], a spus Zelenski.

Zelenski, ultimatum pentru soldații ruși

„Mă adresez soldaților ruși: va fi corect ca ei să se predea. Îi tratăm ca prizonieri de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva. Scopul nostru este să avem mai mulți, astfel încât să ne putem întoarce soldații noștri deținuți în Rusia. Deci avem obiectivul de a alimenta fondul.

Și, ca să fiu sincer, această operațiune [contraofensiva din regiunea Harkov – n.r.] ne-a permis să aducem o contribuție semnificativă la fondul [de schimb de prizonieri].”

La 10 septembrie, Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești până la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au recuperat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie, ceea ce reprezintă mai mult decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor din aprilie.

Deși forțele rusești lăsau în urmă o mare parte din echipamentul lor militar în timp ce fugeau din regiunea Harkov, Ministerul rus al Apărării a calificat retragerea lor drept o „regrupare planificată” al cărei scop era de a intensifica ofensiva pe frontul din Donețk.