27 oct. 2022 | 18:33

Rusia acuză SUA pentru eșecul negocierilor de pace cu Ucraina

ULTIMA ORĂ
Rusia acuză SUA pentru eșecul negocierilor de pace cu Ucraina

Kremlinul a acuzat joi Statele Unite pentru eșecul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina, susținând că Kievul s-a retras din negocieri la ordinul Washingtonului.

SUA, vinovate că negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au oprit

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că cele două părți beligerante au redactat un acord de pace în martie, la o lună de la invazia la scară largă a Moscovei, când delegația Kievului s-a retras brusc de la masa negocierilor.

Președintele Vladimir Putin a considerat că este „evident că o astfel de lipsă de dorință de a negocia și respingerea termenilor conveniți anterior s-a întâmplat … la un ordin de la Washington”, a declarat Peskov, citat de presa de stat.

În pofida faptului că delegații de la Moscova și Kiev au organizat o serie de întâlniri în Belarus și Turcia în luna martie, cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord, rezultat pe care Moscova l-a acuzat în repetate rânduri ca fiind la comanda Kievului și a aliaților săi occidentali.

Președintele rus Vladimir Putin i-ar fi spus președintelui Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, că este pregătit pentru discuții de pace cu omologul său ucrainean în timpul unei întâlniri de marți.

„Am fost ieri în Rusia, m-am întâlnit cu președintele Putin, iar el mi-a cerut să vorbesc cu dumneavoastră și să vă transmit un mesaj. Mi-a spus că este pregătit pentru negocieri cu președintele Zelenski”, a declarat miercuri Embolo, care vizitează atât Moscova, cât și Kievul în această săptămână, potrivit unei înregistrări publicate de biroul prezidențial ucrainean.

Zelenski a cerut încetarea bombardamentelor

Întrebat despre aceste remarci, Peskov a declarat că „suntem gata să ne asigurăm interesele la masa negocierilor”.

„Ne dorim acest lucru, dar în acest caz este vorba despre o lipsă totală de voință din partea Ucrainei„, a spus el, adăugând că nu există „niciun mesaj specific” pentru Kiev.

Însă președintele ucrainean Zelenski a declarat că Moscova ar trebui mai întâi să înceteze să bombardeze orașele și infrastructura ucrainene, să blocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră și să amenințe cu folosirea armelor nucleare înainte de a purta negocieri.

„În ceea ce privește semnalele din partea rusă, domnul președinte (Putin) a spus că vrea să construiască punți”, a declarat Zelenski.

„Pentru ca să existe punți între o țară și alta, una trebuie să nu arunce în aer infrastructura celeilalte”, a adăugat el.