19 sept. 2022 | 22:05

Românul care a dat lovitura cu o afacere vânzând iluzii deșarte americanilor și chinezilor. Pornit din Baia Mare, a pus bazele celei mai spectaculoase înșelătorii

CHESTII
Românul care a dat lovitura cu o afacere vânzând iluzii deșarte americanilor și chinezilor. Pornit din Baia Mare, a pus bazele celei mai spectaculoase înșelătorii

Muncitorii din Baia Mare îl ridicau în slăvi pe cel care părea a fi un erou local. Cu toate acestea românul a vândut iluzii deșarte americanilor și chinezilor, făcând o avere de milioane de euro.

În urmă cu un deceniu, Daniel Boldor afirma că este cel care a reușit să descopere o comoară în Transilvania, fiind vorba de mii de tone de aur și cupru. Hotărât să facă bani, bărbatul și-a găsit rapid investitori străini, angajând localnici pentru a extrage aurul și a-l vinde.

Sume de bani importante i-au fost acestuia plătite de către coreeni și africani în schimbul metalului prețios. Bogăția lui Boldor creștea văzând cu ochii, însă afacerea sa nu era decât o mare înșelăciune. În realitate, băimăreanul vindea moloz străinilor.

Totul a fost descoperit atunci când cel mai mare transport trimis de către Boldor a fost oprit de către vameșii chinezi care au constatat că ceea ce transporta era doar pietriș și pământ. La scurt timp, magistrații au deschis un dosar penal pe numele bărbatului fiind acuzat de evaziune fiscală și fraudă vamală, riscând zece ani de închsiaore.

În anul 2001, Daniel Boldor își începea cariera, astfel că la 24 de ani pleca în Londra unde lucra în construcții. Bărbatul avea o singură țintă și anume să strângă bani, astfel că a economisit suma de 15.000 de lire sterline cu care și-a deschis propria afacere. La scurt timp a chemat rudele sale în Anglia, angajându-i în propria companie, obținând contracte mari pentru construcțiile din centrul Londrei.

După o perioadă, Boldor se hotărăște să revină pe plaiurile natale unde a pus la cale un nou plan de afaceri. Fabrica din Baia Mare Cuprom ajunsese doar o ruină după căderea comunismului, iar aceasta mai adăpostea doar oameni fără adăpost și câini vagabonzi.

românul iluzii deșarte

Daniel Boldor a reusit sa faca o avere de milioane de euro din vanzarea molozului

Stând de vorbă cu un fost miner, bărbatul află că sub fabrica respectivă se află un impresionant tezaur, astfel că la o tonă de aur extrasă era aruncată o tonă de pământ care conținea metalul prețios. Planul lui Boldor era acela de a strânge pământul, a-l procesa și a-l vinde.

Acesta pune la dizpoziția muncitorilor săi un depozit, cântare, camioane și forță de muncă ieftină, luând naștere noua sa companie, Exiteco SRL care transporta concentrat de minereu în întreaga lume. O parte din finanțare a provenit și de la frații săi care i-au trimis prin Western Union și MoneyGram suma de 250.000 de lire.

Procesul consta în cântărirea nămolului, ambalarea acestuia și transporul său către Constanța acolo unde era supus unor teste chimice și pregătit de transport. Pe perioada a tri ani, zeci de nave plecau cu „bogățiile” către China, în timp ce altele au ajuns în Singapore, Coreea de Sud, Macau, Belgia, Vietnam, SUA, Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud.

Românul care vindea iluzii deșarte străinilor

Până în anul 2017, compania românului a exportat aproximativ 10 milioane de tone de concentrat de minereu, primind în schimb peste 6 milioane de euro. Autoritățile s-au sesizat atunci când vameșii chinezi raportau că 123 de containere venite din România stăteau în port, conținând concentrat de cupru. La verificările efectuate de către aceștia s-a descoperit că aceste containere conțineau doar moloz de construcții.

În urma cercetărilor, Garda de Mediu a aflat că cel care a trimis containerele era Daniel Boldor. Procurorul Teodor Niță a început cercetările, însă din documente reieșea că băimăreanul era curat ca lacrima. După mai multe cercetări, magistratul concluziona că totul era doar o făcătură.

Procurorul a descoperit că Boldor nu dețina nici utilajele necesare, angajații nu lucrau în mod legal, certificate pentru desfășurarea activității nu existau, iar pământul nu era al lui ci al statului. Ba mai mult, angajații acestuia ua recunoscut că pământul îl luau de pe albia râurilor, din parcări și de pe calea ferată.

Unul dintre investitorii săi americani a început la rândul său să își pună întrebări având în vedere că din investiția făcută nu a vzăzut profit. Un alt investitor l-a finanțat pe Boldor cu suma de 500.000 de euro, însă românul nu recunoaște că ar fi colaborat cu acesta.

În luna iunie 2018, magistrații au deschis un proces împotriva băimăreanului la tribunalul din Constanța. Acesta a fost acuzat de spălare de bani, fraudă vamală, fals în documente, colectearea și transportul de deșeuri periculoase și evaziune fiscală, potrivit Libertatea.