Ultima oră: Elena Udrea rămâne la închisoare. ÎCCJ a respins și ultima cale de atac

Ultima oră: Elena Udrea rămâne la închisoare. ÎCCJ a respins și ultima cale de atac

Elena Udrea dorește cu orice preț să iasă din pușcărie. Fostul ministru al Turismului mai are de așteptat patru zile să afle dacă judecătorii europeni o ajută în încercarea sa de a scăpa de închisoare. Ce au declarat avocații săi despre legislația din România. Decizia privitoare la punerea sa în libertate a fost amânată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru data de 23 septembrie.

Elena Udrea a cerut ajutor la CJUE

Update 23 septembrie, ora 15.21. Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins, vineri, excepția de constituționalitate formulată de apărarea fostului ministru al Turismului, precum și apelurile împotriva deciziei penale pronunțată în Completul de 5 judecători. Aceasta era ultima cale prin care Udrea a încercat să fie eliberată.

Potrivit deciziei ÎCCJ, s-au respins ca inadmisibile cererile de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 432 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, formulate de către Liberiu Tudor Breazu şi Elena Gabriela Udrea. Instanța Supremă obligă contestatorii la plata sumei de câte 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Știrea inițială: Apărarea Elenei Udrea a formulat un apel la contestația în anulare asupra deciziei de condamnare a fostei blonde de la Cotroceni la șase ani de închisoare. Mai exact, avocații ei susțin că nu au posibilitatea să facă apel la o cale extraordinară de atac în România. Astfel, completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a dezbătut, săptămână trecută, admisibilitatea apelului în instanţă. Fostul ministru a cerut din nou sesizarea CJUE din cauza lipsei de predictibilitate a legii din țara noastră.

Ce șanse sunt să scape de închisoare

Potrivit actelor normative în vigoare, şansele Elenei Udrea sunt minime. Aceasta nu mai poate face încă o dată un apel, având în vedere că cererea i-a fost respinsă de judecători în data de 7 aprilie, când a fost trimisă în spatele gratiilor. În cazul în care apelul ar fi admis de judecătorii ÎCCJ, fosta politiciană ar putea ieşi din Penitenciarul Târgşor, unde este încarcerată de mai bine de trei luni. Decizia ar urma să fie dată vineri, 23 septembrie.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au stabilit data de 23 septembrie pentru a se pronunța cu privire la contestația în anulare a condamnării Elenei Udrea. Vineri, aceasta va afla dacă judecătorii îi vor anula pedeapsa în Dosarul Gala Bute. În cazul în care ÎCCJ admite acțiunea, fostul ministru ar putea fi eliberat de îndată.

Ultimele luni au fost extrem de dificile pentru Elena Udrea, mai ales că fetița ei a fost nevoită să-și vadă mama în spatele unui geam. Cele două nu s-au putut îmbrățișa sau juca, restricții care au afectat-o grav pe condamnată. În nenumărate rânduri, fosta blondă de la Cotroceni a acuzat că este supusă unui tratament inuman, mai ales când este vorba despre un copil firav, cum este Eva Maria.

În prezent, Udrea este încarcerată la Penitenciarul Târgșor, fiind audiată prin teleconferință. Ea nu este adusă fizic la termenele de judecată care au loc la Înalta Curte de Casație și Justiție.